Az egyházi egyetemek nem kerülnek padlóra

Az egyházi egyetemek nem kerülnek padlóra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átlátszó.hu, "KiMitTud" rendszerének segítésével kért adatok azt mutatják, hogy nem egyenlő módon sújtotta a kormány a felsőoktatási intézményeket. Bár az állami egyetemek mindegyikénél, illetve az állami főiskolák többségénél is zároltak valamennyi pénzt, addig egyetlen egyházi iskola sem került fel a listára.

A kormány november elején döntött úgy, hogy a sokadik “nem megszorító” költségvetési csomag keretében 7,33 milliárd forintot (ebből végül 7,43 lett) zárol a felsőoktatási intézmények támogatásából. A zárolás azt jelenti, hogy a támogatást befagyasztják, de megfelelő körülmények esetén az érintettek visszakaphatják a pénzt - emlékeztet a Ténytár blog.

Az elvont összeg tulajdonképpen nem is tűnik olyan magasnak, tekintve, hogy a felsőoktatás teljes költségvetése 430 milliárd forint, ebből az állami támogatás pedig “mindössze” 160 milliárd. Ez alkalommal azonban mind a feszültség, mind a várható kár nagyobb lesz. A felsőoktatást ugyanis már az elmúlt két évben is számos költségvetési elvonás sújtotta, ez gyakorlatilag az utolsó jobbegyenes, ami a már amúgy is tántorgó áldozat fejét érte. Az átlátszó.hu, "KiMitTud" rendszerének segítésével kért adatok ráadásul azt mutatják, hogy nem egyenlő módon sújtotta a kormány az intézményeket. Bár az állami egyetemek mindegyikénél, illetve az állami főiskolák többségénél is zároltak valamennyi pénzt, addig egyetlen egyházi iskola sem került fel a listára. Nyilván nem véletlenül - írja a blog. A teljes bejegyzést itt olvashatja!