Ha elkészülnek a jogszabályok, szeptemberre meglesznek a tankönyvek is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) felkészült a változásokra, és ha időben megszületnek, kivitelezhetőek az új szabályok, akkor a szeptemberi iskolakezdésre elkészíti és eljuttatja kiadványait az intézményekbe - emelte ki Kiss János Tamás, a nevet változtató, korábbi Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kiadó február 1-jétől a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó néven működik. A változtatás oka az a törvényi módosítás, mely szerint az állami és a nemzeti nevet csak olyan vállalkozások viselhetik, amelyek tartós állami tulajdonban vannak. A vezérigazgató leszögezte: a változás az NTK céljait, tevékenységét nem érinti, és ugyanolyan minőségben készítik tankönyveiket, mint eddig. Kiss János Tamás rámutatott: az új tankönyvrendeletet február 15-ig ígérte a szaktárca. Nem látni még azt sem, hogy az állam által a tankönyvekért fizetett összeg hogyan jut majd el a kiadókhoz - jegyezte meg.

Utalva arra, hogy a terjesztést tavaly októbertől már a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. végzi, megjegyezte: az új rendszer miatt is lehetnek csúszások a kiszállításban. Ők a maguk részéről ugyanakkor készen állnak - rögzítette.

Kitért a nemzeti tanterv és kerettantervek változásaira is, és jelezte, szeptembertől új követelmények szerint dolgoznak a pedagógusok, tanulnak a diákok. A végleges kerettantervek tavaly decemberi megjelenése után indíthatták el az új kiadványok készítését, ezeket jóváhagyásra már be is nyújtották - ismertette.

A kiosztott háttéranyag szerint az Oktatási Hivatalnak február végéig le kellene bonyolítani minden új tankönyv minősítését ahhoz, hogy a tankönyvjegyzék teljes legyen. A tankönyv-jóváhagyási folyamat korábban átlagosan három hónap volt, ha ezt nem tudja az illetékes hivatal felgyorsítani, újabb csúszások lehetnek.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató azt mondta: eltérő, hogy a tankönyveken mekkora változásokat kellett végrehajtani, nagy többségnél egy átdolgozás elegendő volt. A legkisebb átdolgozásra a nyelvi kiadványoknál volt szükség, jelentősen módosultak az irodalom- és a történelemkönyvek. A tankönyvpiacra ható változásokat ismertetve szólt még arról, hogy szeptembertől felmenő rendszerben bevezetik az iskolákban az ingyenes tankönyvellátást tartós tankönyvekkel.

A kiadó háttéranyaga szerint évente több mint 12 millió kiadványból tanulnak a diákok, és ebből 4 millió példány NTK-s tankönyv, 4126 iskolából 3738 a kiadó partnere. A kiadó 2006 óta a Sanoma Learning csoporthoz tartozó NTK Oktatási Holding Zrt. tulajdonában van. A tankönyvforgalom évente mintegy 12 milliárd forintot tesz ki.