Római-part: az MTA tájépítészei nem sietnék el a döntést

Római-part: az MTA tájépítészei nem sietnék el a döntést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az MTA Tájépítészeti Albizottsága csak széles társadalmi vitát és közvélemény-kutatást követően javasolja a fővárosnak, hogy a Római-part kérdésben felelős döntést hozzon, és akkor is szem előtt tartva az EU víz keretirányelvét. Álláspontjuk szerint a Római-parti kavicsos partjelleg és a folyót kísérő galériaerdő olyan egyedi tájérték, amely védelemre érdemes. A tagok egyetértenek abban, hogy a Nánási út–Királyok útja védvonal megerősítésére kellene koncentrálni, a hullámtér védelme az önkormányzatnak nem kötelező feladata.

Közleményt adott ki az MTA Tájépítészeti Albizottsága a Budapest III. kerület Római-parton tervezett mobilgáttal kapcsolatban. Csemez Attila egyetemi tanár, az albizottság elnöke azt írja: az albizottség tagjai szükségesnek tartják a csillaghegyi ártéri öblözet árvízi védelmének és csapadékvíz elvezetésének megoldását, valamint a Római-parti sétány környezetének rendezését, a szabadterek és zöldhálózati elemek revitalizációját, "mert ezek a legfontosabb feladatok, és ezek szolgálják a közösségi, összvárosi, illetve turisztikai érdekeket".

A terület rendezését csak az Európai Unió Víz Keretirányelve alapján tartják kivitelezhetőnek, "amely minden vízügyi tervezésben megköveteli, hogy a műszaki tervezésben egyenlő súllyal mérlegeljék a társadalmi igények és az ökológiai szempontok érvényesülését, megőrizve és fejlesztve folyóink jó ökológiai állapotát".

Álláspontjuk szerint a Római-parti kavicsos partjelleg és a folyót kísérő galériaerdő olyan egyedi tájérték, amelynek kultúrtörténeti, tájhasználati aspektusai és térségi zöldfolyosó szerepe megkérdőjelezhetetlen, és mint ilyen, védelemre érdemes.

A tagok egyetértenek abban, hogy az eddig vizsgált árvízvédelmi változatok közül költséghatékonysága, fenntarthatósága és valós árvízi védelmet biztosító jelentősége miatt a Nánási út–Királyok útja védvonal megerősítésére kellene koncentrálni, tekintettel arra, hogy a hullámtér védelme az önkormányzatnak nem kötelező feladata.

Megfontolhatónak tartják ugyanakkor egy a part menti, a hullámtéri ingatlanok kerítésvonalában létesítendő, egyedi tervezésű és tájba illesztett (kerítésként is funkcionáló) gátrendszer tervváltozatának kidolgozását, a kavicsos partszakasz, a közterületi sétány és kísérő növényzet megtartása (és rendezése, megújítása) mellett. Mindkét tervváltozathoz el kell készíteni a szükséges műszaki, ökológiai és társadalmi hatásvizsgálatokat, mert végleges döntés csak ezek alapján hozható - olvasható a közleményükben.

Az albizottság tagjai a fővárosi lakosok közvetlen és közvetett érintettsége, valamint a táji- és ökológiai jelentőség, illetve értékek miatt csak széles társadalmi vitát és közvélemény-kutatást követően javasolják a fővárosnak, hogy a kérdésben felelős döntést hozzon, és akkor is szem előtt tartva az EU víz keretirányelvét.