„Korrupt az ember, azt tudom” – a Portik–Laborc-találkozó jegyzőkönyvei

„Korrupt az ember, azt tudom” – a Portik–Laborc-találkozó jegyzőkönyvei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiadta az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) annak a két beszélgetésnek a leiratát, amelyek Laborc Sándor, illetve a jelenleg emberölésre való felbujtással gyanúsított Portik Tamás közt zajlott még 2008-ban. A titkosszolgálat által rögzített beszélgetések leiratait eredetileg 30 évre titkosították, de ezt most feloldották, így – a nevek kitakarásával – ön is elolvashatja, miről beszélgetett az NBH-főigazgatója az egykori olajbűnözővel.

Miután a dokumentumok vizsgálatával a Belügyminisztérium által megbízott szakértői bizottság április elején nem tartotta indokoltnak a titkosítás fenntartását, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a múlt héten a fideszes tag Kocsis Máté indítványára feloldotta a titkosítást. A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal kedden küldte el a sajtónak a 2008-as Laborc–Portik-találkozókról készített jegyzőkönyveket – a dokumentumokat többek között a hvg.hu is kikérte.
 
Az ügy még tavaly nyár végén kezdődött, amikor több orgánum – köztük a Hír Tv, a Magyar Nemzet – közölte, hogy az NBH korábbi főigazgatója, Laborc Sándor találkozott az olajozásból meggazdagodott, az éjszakai életből ismert, tavaly júliusban elfogott Portik Tamással, aki felajánlotta, hogy információkat tudna szolgáltatni korrupt politikusokról, rendőrökről, ügyészekről és bírákról. A parlament nemzetbiztonsági bizottsága több érintettet, köztük Laborcot is meghallgatta, a Belügyminisztérium pedig ezt követően hívta létre a titkosítást felülvizsgáló szakértői bizottságot, melyet a korábbi szakminiszter, Gálszécsi András vezetett.

Az egykori olajbűnöző, Portik Tamás az iratok alapján attól tartott, hogy a 2010-es választások után "elviszik", ezért egy közvetítő segítségével felajánlotta szolgálatait Szilvásy Györgynek, a Gyurcsány-kormány titokminiszterének. A miniszter Laborcot bízta meg, hogy hallgassa meg Portik mondanivalóját. A két találkozóra Laborcot elkísérte az NBH műveleti igazgatója, Glemba Zoltán, és megjelent a közvetítő, Vajtó Lajos üzletember is.

Az első találkozóra 2008. június 23-án került sor egy budai étteremben (a titkosszolgálat a "Vadrózsa" fedőnevet adta a műveletnek, és van is egy ilyen nevű étterem a Rózsadomb lábánál, nem messze a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületétől). Portik itt adta elő Laborcnak és munkatársának, hogy miért is kereste meg őket, illetve miben tudna segíteni (a fenti  képre kattintva elérheti a teljes szöveget, amelyben Laborcot valószínűleg a "G", Portikot pedig az "S" betű jelöli).

A második találkozó 2008. június 26-án volt a Liszt Ferenc tér egyik éttermének teraszán (a művelet fedőneve "Menza"). A leirat alapján a főigazgató megjegyezte: az első találkozó azért volt jó, mert „összeraktuk a különböző puzzlékat”. A helyenként hiányos leiratból is látható, hogy az NBH főigazgatóját elsősorban milyen témák érdekelték: „Tehát, bennünket alapvetően az érdekel, az a felület, ahol politikusok, bírók, ügyészek valamilyen módon befolyásolva vannak” – mondta Laborc, majd Portik közbeszólására hozzátette: „és a rendőrök” (a leiratban Laborcot valószínűleg az "X", Portikot az "I2" jelöli).

A hvg.hu hamarosan részletesen feldolgozza a dokumentumokat, és közérthető formában közzéteszi a tartalmukat, a találkozóról szóló korábbi értesüléseinkről, az ügy hátteréről itt olvashat.