Új buszt indít a BKK az Óbudai-szigetre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új buszjáratot indít szombaton a Budapesti Közlekedési Központ 226-os számmal, amely bővíti a Margitsziget és az Óbudai-sziget megközelítési lehetőségeit. A járat a Nyugati pályaudvar és az Óbudai-sziget között lehet utazni a nyári időszakban hétvégéken és ünnepnapokon.

Az egyre népszerűbb kirándulóhelynek számító Óbudai-sziget eddig hosszas gyaloglással csak a H5-ös hév Filatorigát megállójától volt elérhető. Figyelembe véve a beérkezett megkereséseket és igényeket Tarlós István főpolgármester felkérte a Budapesti Közlekedési Központot, hogy az érintettek bevonásával változtasson ezen a helyzeten - közölte a BKK. A július első felében lefolytatott társadalmi egyeztetésen a válaszolók túlnyomó többsége támogatta az új járat elindítását.

Az eddigi 234-es járatot felváltó új 226-os busz a Nyugati pályaudvar M végállomásról indul és a Margitszigeten, valamint Óbudán keresztül a Kaszásdűlő H megállóig a megszűnő 234-es járat útvonalát követi.

Innen a járat a Szentendrei út – Reményi Ede utca – Leányfalu utca – Mozaik utca – Óbudai-szigetre vezető híd – Május 9. park útvonalon éri el a korábbi HM-üdülő előtti buszfordulót. Visszafelé a Május 9. park – K-híd – Mozaik utca – Szentendrei út útvonalon halad, majd a Bogdáni úttól a Nyugati pályaudvar M felé a 234-es járat jelenlegi útvonalán közlekedik.

A régi-új szakaszon a következő megállóhelyeket érinti az autóbusz: Jégtörő utca; Május 9. park; Sporttelep; Óbudai-sziget, hajóállomás; Óbudai-sziget, végállomás. 

Az új 226-os járat Kaszásdűlő H nevű megállóját a Nyugati pályaudvar M felé új helyre helyezik át: a buszok a Mozaik utcában, a Szentendrei útra való befordulás előtt állnak meg. A többi járat megállóhelye változatlanul a Szentendrei úton marad.

Az új 226-os autóbusz a nyári időszakban, május 1-jétől szeptember 30-áig közlekedik majd hétvégén és ünnepnapokon, naponta reggel fél 9 és este negyed 7 között tizenöt percenként. Az első járat a Nyugati pályaudvar M végállomásról 08:26-kor, az utolsó 18:14-kor indul. Az Óbudai-szigetről az első autóbusz 08:54-kor, az utolsó pedig 18:39-kor indul.

A 226-os autóbuszra – hasonlóan a megszűnő 234-es autóbuszhoz – csak az első ajtón lehet felszállni, miközben az autóbuszvezető ellenőrzi a menetjegyek és a bérletek érvényességét.

A 234-es autóbusz a 226-os járat elindításával megszűnik. Ezzel egy időben a 234-es autóbuszok indulási idejében a 134-es járattal utazhatnak az arra járók Békásmegyer, Újmegyeri tér és a Szentlélek tér H végállomások között. A Margitszigetet minden nap érintő 26-os autóbusz útvonala, menetrendje és megállói változatlanok maradnak.