Rendeletbe foglalták Sarkadon, mekkorára nőhet a fű

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Sarkadon nem lehet 20 centiméternél magasabb a fű – ezt is tartalmazza a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendelet, amit a beol.hu Békés megyei híroldal szerint a képviselő-testület fogadott el.

Az időseknek nem kell büntetésre számítaniuk, ha megszegik a szabályt, a lusta fiataloknak azonban igen - közölte a beol.hu.

A fű maximális magasságának megszabása mellett szintén nem lehet csak úgy közterületen lévő fát kivágni, gallyazni, onnan virágot és más növényt szedni. Gondoskodni kell az ingatlanok előtti járdák, árokrendszerek tisztán tartásáról is, illetve a lomtalanítás kivételével tilos közterületre szemetet kihordani, lerakni. A rendelet október 15-én lép hatályba, utána kell szankciókra számítaniuk a vétkeseknek.

Hasonló rendeletet már korábban is alkotott a képviselő-testület, de azt egy alkotmánybírósági döntés miatt hatályon kívül kellett helyezni.

A grémium ülésén hosszasan tárgyalták a témát. Pintér Magdolna jegyző például a beszámoló szerint kiemelte, hogy azokat, akik eddig nem tettek eleget az elvárható magatartás szabályainak, nem lehetett szankcionálni, csak figyelmeztetni. A képviselők szerint ezért sokan tétlenkedtek, nem reagáltak a kérésre, pedig megtehették volna. Sárosi Mátyás szerint sok az eladó, parlagon lévő ingatlan, az allergiások pedig szenvednek a magas fűfélék miatt.

"A rendelet igazságtalan azokkal a nyugdíjasokkal szemben, akik koruk miatt nem képesek a követelményeknek eleget tenni" – mondta az ülésen Míves Piroska. Erre a többi képviselő többsége úgy reagált, hogy az időseknek nem kell büntetésre számítaniuk, ellenben a lusta fiataloknak igen. Mokán István alpolgármester szerint korábban sem a pénzbírság volt a cél, hanem, hogy gondozott legyen a város.