Újra lecsapott a rezsidémon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Többmilliós kötbérfizetésre kötelezte a helyi fogyasztóvédelmi hatóság a tiszaújvárosi Tiszaszolg 2004 Kft.-t, illetve a nyíregyházi Energocoop Kft.-t is, mert nem megfelelően állították ki a rezsicsökkentést is feltüntető távhőszámlákat – írta a Népszabadság.

A százhalombattai, a budaörsi és a váci távhőszolgáltató után a tiszaújvárosi és a nyíregyházi távhőcéget is kötbérfizetésre büntették a számlák miatt – közölte a Népszabadság

A Tiszaújváros távhőellátását végző Tiszaszolg 2004 Kft.-t jelentős, körülbelül 55 millió forintos kötbérfizetésre kötelezte a helyi fogyasztóvédelmi felügyelőség, mégpedig azért, mert nem megfelelő színezéssel emelték ki a rezsicsökkentés mértékét hirdető téglalapot – írta a lap. Ódor Istvánné ügyvezető a kötbérkötelezés tényét megerősítette, ám a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva további információval nem kívánt szolgálni.

Mivel az új szabályok szerint minden egyes „hibás” számla után 10 ezer forintot kell fizetni az adott fogyasztónak, így egyhavi számlával lehetett baj. A 98 százalékban Tiszaújváros, illetve további három település tulajdonában álló Tiszaszolg 2004 Kft. szerteágazó tevékenységi körei közül a távhőellátás teszi ki bevételeik közel kétharmadát. Noha a cég tavaly 13 milliós nyereséget ért el, ezen belül a távhőszolgáltatás 32 milliós veszteséget mutatott.

A nyíregyházi Energocoop Kft.-t – amely magántulajdonban van és egy egykori laktanya négyszáz lakását látja el távhővel – a Népszabadság szerint körülbelül négymillió forintos kötbérfizetésre ítélte a hatóság. Ők a beszámoló szerint úgy értelmezték a júliustól életbe lépő rezsiszabályokat, hogy elegendő a rezsicsökkentés tényére írásban felhívniuk a lakosság figyelmét. 

A korábban kötbérfizetésre kötelezett három másik céghez hasonlóan a tiszaújvárosi és a nyíregyházi társaság is fellebbez a döntés ellen – írta a lap. Érveik szerint, amit a fogyasztóvédők számon kérnek rajtuk, nem is volt benne a Németh Szilárd fideszes rezsibiztos jegyezte friss számlaképtörvényekben.

Ez legalábbis arra utal, hogy a hatóság nem túl pontosan megfogalmazott előírások betartását kéri most számon, előzetes figyelmeztetés nélkül, vasszigorral, a jellemzően kisméretű, önkormányzati társaságok költségvetéséhez képest rendkívül magas büntetések mellett – tette hozzá a lap.