33 milliót utazgatott el Szijjártó

33 milliót utazgatott el Szijjártó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2012. júniusi kinevezése óta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára 250 ezer kilométert utazott, 34 úton, 28 országban, 33 városban járt, ami összesen 33 millió forintba került - írja a Blikk.

Az államtitkárság összesítése szerint Szijjártó utazásokkal és átszállásokkal együtt a kinevezése óta eltelt másfél évben 76 napot töltött az ország határain kívül - olykor a miniszterelnök kíséretében.

Háromszor volt az Egyesült Államokban, kétszer Azerbajdzsánban, Indiában és Kínában. Tárgyalt továbbá Grúziában, Üzbegisztánban, Dél-Koreában, Vietnamban, Nigériában, Kuvaitban, Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben, Brazíliában, Uruguayban és Argentínában is.

Az államtitkárság az utak hasznát azzal igazolja, hogy Szijjártó első egy éve alatt jelentősen megugrott a magyar export a meglátogatott országokba. Kalkulációik szerint Nigériába például 49 százalékkal, Vietnamba és Montenegróba 44 százalékkal.

Megy, koccint, exportot bővít
©

Az államtitkár napidíja nettó 36 euró (mintegy 10.500 forint) egy napra, de csak akkor, ha 8 óránál többet van külföldön. Ha 4 és 8 óra közé esik -például egy bécsi vagy pozsonyi túra -, ennek a fele jár, 4 óra alatt semmi. Egyébként ugyanennyit kap mindenki a kormányzatban, Orbán Viktor miniszterelnöktől egy delegációbeli asszisztensig - írja az újság.

Hozzátennénk, hogy amennyiben viszont elosztjuk a 33 milliós teljes összeget a megadott 76 nappal, akkor az jön ki, hogy minden egyes utazással töltött államtitkári nap több mint 430 ezer forintba került.

Hozzászólások