Hoppál: A baloldal már az őszi bukására készül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz szóvivője szerint a baloldalon már most arra készülnek, hogy az őszi önkormányzati választáson is meg fognak bukni. Hoppál Péter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a baloldal szerinte zsigerből elutasítja, támadja azt "a demokratikus és hatékony struktúrát", amely az önkormányzati választási rendszer átalakításával jön majd létre.

A módosítás egy demokratikusabban működő fővárosi közgyűlést „eredményez”, hiszen a budapestiek végre közvetlenül választott képviselőket küldhetnek majd a testületbe – vélte a politikus, aki azt is kiemelte, hogy Budapest szerinte gyorsabb fejlődési tempóra válthat, mert vége lesz annak, hogy a kerületek és a főváros külön életet élnek.

Az önkormányzati választási rendszer Fidesz-KDNP által kezdeményezett átalakítása alapján a fővárosi közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lenne a tagja – emlékeztetett Hoppál Péter.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a 23 polgármester csak egy helyről veheti majd fel a tiszteletdíját, vagyis az új rendszer olcsóbb lesz. Szerinte annak is vége, hogy a fővárosi közgyűlés a "szocialisták kádertemetője".

Arra az ellenzéki bírálatra, hogy a tervezett rendszer – a kerületek eltérő lélekszáma miatt – sérti az egyenlő szavazat elvét, a Fidesz-szóvivő úgy reagált: "ez a baloldal magyarázkodása és félrebeszélése". A javasolt új szisztéma legfontosabb üzenete az, hogy a közvetlen választás útján történő képviseleti demokrácia érvényesülhet majd a fővárosban – tette hozzá.

Az Országgyűlésnek hétfőn benyújtott reklámadó-javaslattal kapcsolatos kérdésre Hoppál Péter azt válaszolta: a Fidesz-frakció még nem alakította ki az álláspontját az indítványról, ez pünkösd után várható.