Trócsányi bocsánatot kért Jóri Andrástól

Trócsányi bocsánatot kért Jóri Andrástól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az igazságügyi miniszter kedd este rövid közleményben kért elnézést Jóri Andrástól, amiért annak idején idő előtt szüntették meg adatvédelmi biztosi megbízatását.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága áprilisban mondta ki, hogy Magyarország uniós jogot sértett, amikor idő előtt megszüntette Jóri András adatvédelmi biztos megbízatását.

Az ítélet indoklása szerint a személyes adatok védelméért felelős hatóságok függetlensége megköveteli, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák az adatvédelmi hatóságok megbízatásának időtartamát.

Magyarországon 2012. január 1-től az adatvédelmi biztos helyébe a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság lépett. Ezzel egyidejűleg a hivatalban lévő adatvédelmi biztosnak, Jóri Andrásnak a megbízatása is véget ért, annak ellenére, hogy az 2008 szeptemberétől 2014 szeptemberéig tartott volna. Az új hatóság élére nem őt, hanem Péterfalvi Attilát nevezték ki.

Az igazságügyi tárca közleményében is az uniós bíróság ítéletére hivatkoznak, amely szerint Jóri András eltávolításával Magyarország nem teljesítette a személyes adatok feldolgozása vonatkozásában az egyének védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló 1995-ös európai parlamenti és tanácsi irányelvből eredő kötelezettségeit.

„Az ebből eredő sérelemért az igazságügyi miniszter dr. Jóri András elnézését kéri és sajnálatát fejezi ki. Az igazságügyi miniszter meggyőződése, hogy a magyar adatvédelem magas színvonalának előmozdítása közös cél, amelynek eléréséhez hozzájáruló további szakmai munkásságához dr. Jóri András részére sok sikert kíván” – zárul a közlemény, amelyben név szerint nem említik a jelenlegi igazságügyi minisztert, Trócsányi Lászlót.