Netanjahu-bábut akasztottak Érpatakon – megszólalt az izraeli nagykövetség

Netanjahu-bábut akasztottak Érpatakon – megszólalt az izraeli nagykövetség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izraeli nagykövetséget megdöbbenéssel és aggodalommal töltötte el az érpataki polgármester akciója. Szerintük a performansszal veszélyes határvonalat léptek át. Ilan Mor nagykövet biztos benne, hogy a magyar társadalom többsége elutasítja és elítéli "ezeket a sértő és mocskos szavakat, tetteket".

Megdöbbenéssel és aggodalommal értesült az izraeli nagykövetség arról "az Izrael-ellenes és antiszemita horrorshow-ról, amelyet Érpatak polgármestere és társai követtek el a hétvégén" – reagált közleményben az izraeli külképviselet Orosz Mihály Zoltán hóhéros-akasztófás performanszára.

Egy magyar szélsőjobboldali, helyi politikus ismételten a legrosszabb felbujtó szavakat használta Izrael első számú vezetői ellen. Támogatói tapsviharának kíséretében gyakorlatilag nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított – írták.

A klasszikus kettős mércének megfelelően ezzel a hitvány cselekedettel, a veszélyes szavakkal és a felbujtás képeivel ez a szélsőjobboldali helyi politikus az áldozatoknak tett szemrehányást, nem pedig a Hamásznak, a palesztin terrorszervezetnek, amely háborús bűnöket követ el, amikor rakétáival izraeli civilekre lő, és amikor a saját polgárait élő pajzsként használja. Ennek a terrorszervezetnek az alapokmánya Izrael állam elpusztítására szólít fel – olvasható a nagykövetség közleményében.

Izrael tiszteletben tartja a gyülekezés szabadságát és a szabad véleménynyilvánítás jogát, de soha nem fogja elfogadni az olyan tetteket és kifejezéseket, amelyek zsidóellenesek; a rasszizmust, az idegengyűlöletet népszerűsítik, és más emberek meggyilkolására szólítanak fel – mint ahogy azt Érpatakon hallottuk. Egy nagyon veszélyes határvonalat léptek át – állt a közleményben.

Ilan Mor izraeli nagykövet szerint "a szavak ölhetnek. Magyarország kormányának cselekednie kell, hogy megállítsa ezeket a veszélyes tetteket. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan a magyar törvényeknek megfelelően kivizsgálják az Érpatakon történteket. Tudom, hogy a magyar társadalom többsége egységesen elutasítja és elítéli ezeket a szörnyű, sértő és mocskos szavakat, tetteket” – idézték a közleményben a nagykövetet.

Mint arról beszámoltunk, Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester az "izraeli szabadkőműves terrorállam népirtása" ellen szervezett tiltakozást falujába. A tüntetésen egy hóhérjelmezes figura felakasztott két bábut. Az egyik arcát Simon Peresz izraeli elnökről, a másikét Benjamin Netanjahuról, az ország miniszterelnökéről mintázták.

A performansz ellen a Külgazdasági és Külügyminisztérium is tiltakozott.