Önkormányzati választás: a héten csengethet a postás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ezen a héten kézbesítik a több mint 8 millió választópolgárnak az októberi önkormányzati választásról szóló értesítőt. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében az önkormányzati választás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a címzetteket, hogy benne vannak a névjegyzékben.

Az értesítőket a pénteki, augusztus 15-i névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki, azok kiküldésével a Magyar Postát bízták meg. Az értesítők postázásának költsége várhatóan félmilliárd forint lesz.

A 8 millió 185 ezer választópolgárnak legkésőbb augusztus 25-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor az állandó lakóhelye szerinti helyi választási irodához fordulhat.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. A korábbi évektől eltérően az értesítő nem tartalmazza a választópolgár személyi azonosítóját. Külön értesítőben tájékoztatják a választópolgárt arról, ha már felvetette magát valamelyik nemzetiség névjegyzékébe is.

A választópolgárok az értesítőn szereplő adataikkal ajánlhatnak érvényesen képviselő- és polgármesterjelöltet, valamint listát.

Az értesítő tartalmazza a szavazás helyét, idejét és azt is, hogy a választópolgár melyik településen gyakorolhatja választójogát.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az októberi önkormányzati választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak augusztus 25-éig kell megkapniuk az értesítőt.