A Jobbik előkapta a szovjet emlékművek ügyét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország területén az első világháború korszakából 130 orosz, a másodikéból pedig 1030 szovjet emlékmű vagy katonai temetkezési hely van – derül ki a honvédelmi miniszter válaszból, amelyet a jobbikos Sneider Tamás kérdésére adott írásban. Az áthelyezésüket csak az illetékes önkormányzatok kezdeményezhetik Hende Csaba szerint.

A Jobbik országgyűlési képviselője azt kérdezte Hende Csabától, hogy hány orosz, vagy szovjet emlékmű van az országban, és mi a kormány terve ezekkel: a köztereken hagyják, vagy pedig eltávolítják ezeket.

A honvédelmi miniszter válaszában emlékeztetett, hogy a második világháború idején sokszor a települések központi részén jelöltek ki tömegsírokat, amelyeken obeliszkeket állítottak. Ennek is köszönhető, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az adott helyen katonai temető vagy csak emlékmű van.

A legtöbb köztéri építmény alatt valószínűleg elesett katonák maradványai vannak, de erről nincsenek hiteles információk – tette hozzá.

Hende Csaba jelezte, hogy az első és a második világháború idejéből összesen 1160 ilyen emlékmű vagy temetkezési hely van az országban. A honvédelmi tárca minden lehetséges támogatást megad az ilyen emlékművek vagy temetők áthelyezéséhez, de ilyen eljárás kezdeményezésére csak az illetékes önkormányzatok jogosultak – derül ki a válaszból.