Fotók: "Je suis Charlie" feliratokkal vonultak Budapesten

Fotók: "Je suis Charlie" feliratokkal vonultak Budapesten

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kétszázan vettek részt péntek este a franciaországi terror áldozataira emlékező szolidaritási meneten Budapesten. A résztvevők EU-zászló alatt vonultak; a felszólalók szerint az európai alapértékeket támadták meg a terroristák Párizsban.

Kb. kétszázan vettek részt péntek este 6 óra körül a budapesti szolidaritási meneten, amit a párizsi terrorcselekményekben lemészároltak tiszteletére szerveztek.

A résztvevők az Oktogonnál találkoztak, többen "Je suis Charlie" feliratú papírt tartottak a kezükben, mások a szerdai cselekmény más áldozatainak a nevét nyomtatták ki. A menet kicsivel fél 6 után indult el az Andrássy úton a francia nagykövetség irányába egy EU-zászló alatt.

©

A nagykövetségnél először Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke szólt az egybegyűltekhez. Azt mondta, az iszlám tanításaival teljesen ellentétes, ami Párizsban történt. Reméli, hogy törvényes úton lesz következménye a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt mészárlásnak, nem pedig a szemet szemért, fogat fogért elve alapján. Elmondta, azért gyűltek össze, mert szeretnék kifejezni a szolidaritásukat, egyszersmind a tiltakozásukat. Itt az európai értékeket támadták meg - fűzte hozzá.

©

Perge Gábor, a megmozdulás egyik szervezője azt mondta, hogy mivel EU-állampolgárokat támadtak meg Párizsban, úgy érezhetjük, hogy minket is támadást kért. A beszében sok szerencsét kívánt a francia hatóságoknak.

©

A beszédek után a résztvevők virágokat és a korábban szétosztott mécseseket helyeztek el a nagykövetség épülete előtt. A tömegben tudósítónk látta Mécs Imrét és az MSZP-s Lendvai Ildikót is.

©

A budapesti menet előtt kevesebb mint fél órával ölték meg Párizsban és Dammartine-ban a túszejtőket. Az előbbi helyszínen, egy kóserb boltban az a férfi halt meg, aki csütörtök reggel megölt egy rendőrnőt, a másik helyszínen pedig a Kouachi fivérek, akik szerdán 12 embert lőttek agyon a Charlie Hebdo szerkesztőségében. Mivel a párizsi túszdrámában négy túsz is meghalt, eddig összesen 17 ártatlan áldozata van az elmúlt napok párizsi terrorcselekményeinek. Erről bővebben itt olvashat.

©
©