Kizárta magát a bíró a volt főrendőr tárgyalásáról

Kizárta magát a bíró a volt főrendőr tárgyalásáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Ismét elnapolták a Kiss Ernő elleni büntetőeljárást a Fővárosi Törvényszéken, egyelőre nem tudni mikor lesz a következő tárgyalás. A tábornok a vádirat szerint egymilliárd forintot kért a hűtlen kezeléssel vádolt egykori MVM-vezérigazgatótól, Kocsis Istvántól azért, hogy mentesüljön a büntetőeljárás alól.

Másodjára napolják el a tárgyalást a befolyással üzérkedéssel megvádolt Kiss Ernő nyugalmazott rendőr tábornok ügyében. Mikó Gergely bíró a tárgyalás kezdetekor jelezte, kizárja magát, ugyanis korábban nyomozási bíróként eljárt már a büntetőeljárásban, egy alkotmánybírósági határozat pedig kimondja, hogy a vádelőkészítés és a vádemelés utáni eljárási szakban ugyanaz a bíró nem vehet részt. Mikó Gergely a tárgyalást Hajba Krisztina bírónőnek adja át, aki a Portik Tamás ellen folyó eljárásban is elnökölt.

„Senki nem tudja, kiről milyen információval rendelkezik” – mondta a hvg.hu-nak egy volt rendőri középvezető akkor, amikor híre ment 2013 decemberében Kiss Ernő nyugalmazott tábornok előzetes letartóztatásának. Úgy vélte, hogy a tábornok nem is lesz bent sokáig. Neki lett igaza, Kiss másfél hét után szabadult.

Egy másik rendőr szerint a volt parancsnok azokból az információkból élt, amelyekhez még a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjeként hozzájutott, és ez volt az oka annak is, hogy nem mertek hozzányúlni.

©

Szakmai körökben hitetlenkedés fogadta a rendőrség kilencvenes évekbeli meghatározó vezetőjének az őrizetbe vételének, majd előzetes letartóztatásának hírét 2013 decemberében, mondván miként ajánlhatta fel, hogy egymilliárd forintot kér azért, hogy valakit kisegítsen egy büntetőeljárásból. Aztán kiderült az is, hogy nem akárkiről van szó, hanem Kocsis Istvánról, az MVM volt vezetőjéről, aki több mint 15,1 milliárd forintos hűtlen kezelés miatt áll a bíróság előtt.

Egymilliárdot kért, másoknak is adott volna belőle?

Ismert, a Központi Nyomozó Főügyészségen 2013. december 11-én gyanúsították meg a tábornokot vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés gyanújával. A KNYF szerint a volt rendőri vezető hárommillió eurót kért azért Kocsis Istvántól, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és Polt Péter legfőbb ügyész közbenjárásával mentesítse az MVM egykori vezérét a vele szemben folyó büntetőeljárás alól. Kocsis állítólag egy ideig fizetett is a tábornoknak, de miután semmi sem történt, így feljelentette Kisst. A sajtóban megjelentek szerint ezt követően a Nemzeti Védelmi Szolgálat emberei betechnikázták az egykori cégvezetőt, és ez a felvétel lenne a legfőbb bizonyíték Kiss Ernővel szemben.

Az ügynek több érdekes momentuma is van. Egyrészt a szembesítésen – meg nem erősített információk szerint – Kocsis István azt mondta, őt nem a nyugalmazott tábornok kereste meg, és nem ő kért pénzt tőle az ügye elsimításáért. Másrészt az eljárás Kiss ügyében még 2012 januárjában (!) indult, így furcsa, miért tartott majdnem két évig mire a volt parancsnok gyanúsított lett. Mindenesetre a tábornok ellen tavaly októberben vádat emeltek és most már a Fővárosi Törvényszék tárgyalja az ügyet.

Meg kellene szólalnia végre – így vélekedtek Kiss Ernő volt kollégái és jelenlegi rendőrök a facebookos véleményeikben – mint azt korábbi cikkünkben megírtuk. Ehhez egy hozzászóló azt írta be, hogy „Soha nem fog kitálalni… lehet rá biztosan rosszat mondani, de betartja a sírig tartsd a pofád elvet.”  Volt, aki kérdésében annak adott hangot, hogy vajon miért hitte el Kocsis István, hogy Pintér és Polt megvesztegethetőek? Többen úgy vélték, hogy miként hihetett az MVM egykori első vezetője a 2007 óta – az alteregó által elkövetett balesetre való hivatkozással – nevetségessé vált Kiss Ernőnek. Akadt, aki azt vetette fel, hogy nem hiszi, hogy a fontos posztokat betöltő Kocsis valóban közvetítőre szorult volna, s sokan irreálisan magasnak tartják a vesztegetés összegét is.