Gyálon a drágább ajánlattal nyert tendert Tiborcz cége

Gyálon a drágább ajánlattal nyert tendert Tiborcz cége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyáli közvilágítás korszerűsítését is Orbán Ráhel férjének cége végezheti annak ellenére, hogy nem az övék volt a legolcsóbb ajánlat. A másik cég apróságokon csúszott el.

A fideszes vezetésű Gyálon is Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cége, az Elios Zrt. nyerte meg a 246 millió forintos uniós pályázatot a közvilágítás korszerűsítésére – írja az Origo.

A régi fényforráok LED-re cserélésére hatan érdeklődtek és végül ketten jelentkeztek, az Elios és a Mezei-Vill Kft., de mégsem a Tiborczéknál mintegy 30 millió forinttal olcsóbb ajánlatot adó másik vállalkozás nyert.

A lap azt írja, a birtokába került jegyzőkönyvek szerint azért, mert a kedvezőbb ajánlatot tevő cég pályázati anyagából hiányzott néhány adat: nem adták meg kamarai névjegyzéki számukat, és nem csatolták a biztosítékról szóló banki nyilatkozatot, és a hiánypótlási felhívásra sem reagáltak.

Az elmúlt egy hónapban három olyan találat is akad a Közbeszerzési Értesítőben, amely az Elios győzelméről ad hírt uniós pénzből megvalósuló világítás-korszerűsítési programokban. Zalaegerszegen 5865 LED-es világítótestet szerelhet fel Tiborcz István cége nettó 850,6 millióért, Keszthelyen 2629-et 318,4 millióért, de a legnagyobb fogás Pécs, ahol 7023 lámpatestet rendeltek nettó 894 millióért az Eliostól, ahol ráadásul az OTP-tól felvett kölcsönből fedeznék a beruházást. Szentesen is pályáztak, de elvitte előlük más a 325 milliós beruházást.

Az Elios egyébként a honlapján is feltünteti a pécsi beruházást, és beszámol a budapesti Tüskecsarnok szintén általa végzett világítási munkáiról. A közvilágítási referenciák közt pedig a fenti városokon kívül felsorolja Hódmezővásárhelyt, Siófokot, Kecskemétet, Balatonfüredet, Hévízt és Tapolcát is.

A megnyert közbeszerzésekkel kapcsolatban korábban az Átlátszó arról írt, hogy a Tiborcz István tulajdonában lévő Elios több olyan közbeszerzésen is nyert, amelyet üzlettársának, Hamar Endrének a cége, a Sistrade Kft. készített elő. Ezzel kapcsolatban több feljelentés is született, az Index pedig azt írta, a rendőrség négy ilyen közbeszerzés ügyében is nyomozást indított. Semjén Zsolt ezt az ügyet Orbán nevében egy írásbeli kérdésre válaszolva úgy kommentálta, valójában nem is vesznek részt külső, piaci szereplők a pályázatok kiírásában.