Több pénzt ígért az utcán dolgozó rendőröknek a kormányszóvivő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Különböző mértékben fogják emelni az egyes rendőrök bérét – mondta a kormányszóvivő péntek reggel. Az irodai dolgozók bérét kevésbé fogják emelni, mint az utcán dolgozók.

A rendvédelmi dolgozók új életpályamodelljében az utcán szolgálóknál és az aktív állományúaknál nagyobb, az irodai dolgozóknál, vezetőknél pedig mérsékeltebb lesz a béremelkedés. Kovács Zoltán kormányszóvivő erről az M1 péntek reggeli műsorában beszélt.

A kormány ezzel is kifejezi, hogy az a munka, amit a rendőrségtől az utcán látunk, milyen értékkel bír a magyar társadalom számára – mondta a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán emlékeztetett: a kormánynak 2010-es célkitűzése, hogy az ország teljesítőképessége alapján kiszámítható, hosszú távú életpályamodell legyen a közszolgálatban, a köztisztviselőknél.

Az Országgyűlés kedden fogadta el a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről szóló törvényt, amely szerint új előmeneteli és illetményrendszer jön létre az ágazatban. A módosítás értelmében megszűnik az automatikus előmeneteli rendszer, a vezetői beosztások meghatározott időre szólnak majd, a hivatásos állomány volt tagjaiból pedig létrejön a tartalékos állomány.

A törvény szerint idén júliusban átlagosan 30 százalékos béremelés lesz, amit 2016. január 1-jétől évente 5-5 százalékos mértékű követi, így teljesül 2019-re az ötvenszázalékos átlagos béremelés. Emellett idén július 1-jétől meghatározzák állománycsoportonként az illetményemelés mértékét is.