„Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet, és milyen nem”

„Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet, és milyen nem”

Utolsó frissítés:

Bárdi Bálint Szerző:

Bárdi Bálint
Bárdi Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn este hallgatói fórumot rendeznek az ELTE-n a kormány új felsőoktatási szakstruktúrája elleni tiltakozásul, amely a társadalomtudományi kar több szakát is megszüntetné. Akár újabb tiltakozó akciók is jöhetnek.

A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság pénteken tette közzé a felsőoktatás új képzési struktúrájának tervezetét, amely a nemzetközi és társadalmi tanulmányi alapszakok eltörlésére is javaslatot tett. Mint ahogy arról az Eduline is beszámolt, a tervezet az ELTE, a Corvinus és a Pázmány Péter Egyetem karait egyaránt sújtja, komoly finanszírozási problémákat okozva.

A több szak bezárását jelentő javaslat ellen az ELTE Társadalomtudományi Kar (ELTE TáTK) hallgatói szombaton tiltakozó Facebook oldalt indítottak, melynek vasárnap éjfélre több, mint 5000 támogatója lett. A tervezetet ellenzők hétfő este 6 órára hallgatói és oktatói fórumot szerveznek az ELTE lágymányosi kampuszának aulájába. A hallgatókból és oktatókból álló szervezőcsoport vasárnap éjszaka sajtóközleményt adott ki (lásd keretesben), melyben elfogadhatatlannak tartották, hogy a kormány az egyetemek véleményével szemben, hatástanulmányok nélkül dönthet szakok megszüntetéséről. A nemzetközi szakos hallgatói képviselet és a kar oktatói szerint „a kormányzat ezzel teljes bizonytalanságot teremt, hiszen ezzel azt mutatja, hogy egy tollvonással eltörölhet neki nem tetsző, a politikájába nem illeszkedő akkreditált szakokat, bármilyen szakmai indoklás és átláthatóság nélkül”.

Megint kezdik?
©

A közlemény kiemeli, hogy a tervezet szembemegy a nemzetközi trendekkel, valamint tiltakoznak az ellen, hogy az állam dönti el, kinek mi lesz a szakmája. Azt is kifogásolják, hogy a döntést nem előzte meg egyeztetés, nem készültek hatástanulmányok. A hallgatói érdekképviseletek és a tiltakozásban részt vevő oktatók egyenlőre csak a hétfői fórumot tervezik, ahol további lépéseket is megvitatatnak majd az egybegyűltekkel. (A kiküldött sajtónyilatkozatban a hallgatói érdekképviseletek két képviselőjén kívül még Barna Ildikó egyetemi docens, a társadalmi tanulmányok szak szakigazgatója és Kopper Ákos, egyetemi adjunktus, az Európai Tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője van nevesítve lehetséges felszólalóként.)

Kiszívnák a vérét

Az ELTE TáTK a javaslat elfogadásával két szak bezárására kényszerülne. Tiltakozó hallgatók és oktatók szerint a jelenleg öt szakkal működő kar tandíjakból származó bevételeinek 60 százalékától esne el a szakok bezárásával, ami óriási érvágást jelentene, a teljes kart veszélybe sodorja. Mint ismeretes, a jelenlegi képzési rendszerben a nemzetközi tanulmányok szak lényegében csak fizetős formában érhető el a hallgatók számára. A tanulók ezt még így is szívesen választották, a karnak pedig ez volt az igazán eladható, profitábilis képzési szakiránya. A tandíjakból származó bevétel 60 százalékának elvesztésével az ELTE TáTK-nak nagyjából a költségvetési egyharmadától kellene búcsúznia.

Az államtitkárság javaslata elleni tiltakozás intézményesülni látszik. Tausz Katalin, a TáTK dékánja az Abcúgnak elmondta, hogy a tervezet véleményezésére mindössze egy napot kapott az államtitkárságtól, szombat estig kellett visszaküldenie az észrevételeit. Bár az Emmi hivatkozik rá, hogy a néhány hete összehívott Magyar Rektori Konferenciával végigtárgyalták a tervezetet, Tausz szerint a nemzetközi szakok bezárását senki sem támogatta. A dékán szerint finanszírozási gondok folyamatosan lennének, de a legnagyobb hiba a forrásmegvonások után is jól működő pénzügyi rendszer szétverése. (Tausz Katalin felszólal a hétfői fórumon is.)

A TáTK honlapján figyelemfelhívó felirat jelent meg, hétfő délelőttre pedig a tiltakozást szervezők molinófestést hirdettek meg a támogatóknak.

A TáTK-n egyébként már van hagyománya a felsőoktatási reformokkal szembeni tiltakozásoknak. A 2012-es keretszám-csökkentések elleni tüntetéseket is a főleg TáTK-s  és BTK-s hallgatókból és az őket támogató oktatókból álló hallgatói hálózat szervezte. Nagyon nehéz az új felsőoktatási szakstruktúra kapcsán a politikai motivációtól elvonatkoztatni.

Egy szak megszűnhet a BME-n is

Tiltakoznak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói is. A javaslat nem csak a nemzetközi és a társadalmi tanulmányok szakokat szüntetné meg, hanem a BME Gépészkarának ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakát is, mert az Emmi indoklása szerint az nem specifikus mérnöki szakmára készít fel, "márpedig a munkaerőpiac sokkal specifikusabb és magas szintű tudással rendelkező mérnököket igényel". Horák Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakfelelős tanszékvezetője a Magyar Nemzet kérdésére hiánypótlónak nevezte a fenyegetett szakot.

A tiltakozók sajtóközleménye

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a múlt hét péntek délután közzétette a felsőoktatási átalakítási tervét és hosszú titkolózások után világossá vált, hogy a kormány több BA szakot, köztük a nemzetközi és a társadalmi tanulmányok szakot is megszünteti. Ezzel a döntéssel az ELTE Társadalomtudományi Kara rövid távon anyagilag ellehetetlenül és megszűnhet, de a tét nem csupán a mi karunk sorsa. Sok más egyetemet is veszélybe sodor, és további szakok megszüntetése (például az andragógia és az ipari tervező szakok) ugyancsak teljesen érthetetlen és indokolatlan Magyarország jövője szempontjából.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kormány az egyetemek véleményével szemben, mindenfajta hatástanulmány nélkül szüntet meg olyan szakokat, melyeknek képzési hozzájárulását már döntően eddig is a hallgatók fizették. Elítéljük azt a gyakorlatot, hogy immár sokadszorra egyeztetés nélkül, a fejünk fölött hozzanak meg egy döntést, amelynek valódi megalapozottságát nem ismerjük és ami radikálisan érinti több ezer oktató és diák, leendő felvételiző életét. A kormányzat ezzel teljes bizonytalanságot teremt, hiszen ezzel azt mutatja, hogy egy tollvonással eltörölhet neki nem tetsző, a politikájába nem illeszkedő akkreditált szakokat, bármilyen szakmai indoklás és átláthatóság nélkül.

A nemzetközi szakos hallgatói érdekképviselet és a Kar oktatói együtt arra jutottak, hogy tiltakoznak a tervezett lépés ellen. Ma este 18h-tól (04.20.) rendkívüli hallgatói és oktatói fórumot tartunk a lágymányosi campuson (Pázmány Péter sétány 1/a, 1117), a Gömb aulában. Most összefogásra van szükség, várunk minden hallgatót és oktatót, az ELTE TÁTK-on kívül is, aki elfogadhatatlannak tartja a kormány tervezetét, és ki akar állni ellene!

 

Követeléseink a következők:

  1. Követeljük, hogy az EMMI vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!
  2. Követeljük a felsőoktatási autonómiát! Követeljük azt, hogy az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!
  3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
  4. A XXI. században nem az állam dönti el, kiből mi lesz! Nem az állam dönti el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést sem tilthat be, illetve monopolizálhat a kormány egyeteme számára.
  5. Hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!
  6. Ezeknek a szakoknak a megszüntetésével a kormány szembemegy a nemzetközi és európai trendekkel, aláássa a jövőnket, és végképp ellehetetleníti Magyarország érvényesülését a világban.