"Semmi közöm az Éjszakai Farkasokhoz"

"Semmi közöm az Éjszakai Farkasokhoz"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hazai apostola az orosz különleges alakulatok számára kifejlesztett speciális önvédelmi sportnak, melynek köszönhetően képzéseket és bemutatókat tart, többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Most mégis úgy került Támcsu Tibor az érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, a specpodgotovkát oktató tréner abban az orosz központban szerzett diplomát, melynek vezetője az USA-ból, Németországból és Lengyelországból már kitiltott motorosbanda fő alakja.

Nem vonulna harcba az oroszok oldalán Támcsu Tibor, a speciális orosz küzdősportot, a specpodgotovkát oktató kiképző, ha moszkvai partnere ezt kérné tőle – mondta a hvg.hu-nak a kiképző. A férfi pár napja került a nyilvánosság kereszttüzébe, miután megjelent, hogy az orosz partneréhez köthető holding kapcsolatban áll a Krím megszállásában részt vevő, putyinista Éjszakai Farkasok orosz motorosbandával. A társaság tagjai nem kaptak vízumot Lengyelországtól és Németországtól, amit azért kértek, hogy a nácik felett aratott győzelem évfordulóját egy nemzetközi túrával ünnepeljék meg. A „farkasokat” az USA már tavaly kitiltotta a Krím megszállásában való részvétel miatt.

A motorosok fő alakja a putyinista Alexszander Zaldasztanov. A motorosbanda 2011 és 2013 között hivatalosan hatvanmillió forintnyi állami támogatást kapott. Zaldasztanovék a Volk Védelmi Struktúrák Holding égisze alatt működnek, csakúgy mint a másik holding, amelynek középpontjában az orosz Védelmi Minisztérium által a Krím visszaszerzéséért kitüntetett Gennagyij Nyikulov vezette biztonsági szolgálat, az International Security Holding „Wolf” áll. Nyikulov egykori légi deszantos, a szevasztopoli paramilitáris szervezetek egyik fő alakja.

Barátságban Putyinnal
©

Iskola a speciális kiképzés oktatására

Az oroszországi központ mellett németországi, svájci, szerbiai, olaszországi, tajvani, valamint magyar képviseletekkel is rendelkező biztonsági szolgálat idehaza magánszemélyek és cégek védelmét látja el, magánnyomozást végez, illetve, ha megbízást kap rá, harctéren dolgozók vagy akár magánszemélyek fizikai felkészítését is vállalja. A farkasoknak van egy speciális kiképzési programja, ezt csinálta végig Támcsu Tibor és szerzett belőle diplomát 2013-ban, ami feljogosítja arra, hogy iskolát indítson és specpodgotovkát, a speciális képzési és túlélési rendszert oktassa, amelyet az orosz különleges alakulatok számára fejlesztettek ki. Ennek részeként pszichológiai és technikai kiképzést, késharctréningeket oktatnak.

A férfi, akinek civil foglalkozása fegyverműszerész, rendszeresen tart bemutatót a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács RE:akció programjában és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnmegelőzési osztályának felkérésére. A hvg.hu-nak elmondta, hogy részükről eddig semmilyen probléma nem merült fel amiatt, hogy az International Security Holding „Wolf” magyarországi képviseletét látja el, mint az a névjegykártyáján is szerepel. „Persze tudok a „farkasokról”, de a programjaikról már nem, és bár van robogóm, nem tartozom a motorosbanda tagjai közé” – mesélte a hvg.hu-nak. Azt azért hozzátette, hogy világosan elkülönüljenek az orosz motorosok holdingjától, megváltoztatják nevüket a Central Wolkra.

Háttérben maradó szponzor állja a költségeket

Elmondta, nem titok, hogy kinek a licencével dolgozik, mindez a honlapján is megtalálható. „Többfajta küzdősportot elsajátítottam, így a jiu jitsu-t és a Krav Magát is. A specpodgotovka azért tetszett meg, mert speciális túlélési képzést ad, nekem, mint ennek a küzdősportnak a magyarországi képviselőjének teljes szabadságot, és még olyan teher sem nyomja a vállamat, hogy a licencért fizetnem kellene a moszkvai központnak, és anyagilag ők sem támogatnak engem. Egyébként a bemutatókért nem kapunk pénzt sem az Közszolgálati Egyetemtől, sem a bűnmegelőzési tanácstól, sem pedig a BRFK-tól. A működésünket mindössze egy szponzor segíti, erről azért nem kívánt többet nyilatkozni, mert az  ügyvezetője inkább szeretne háttérben maradni, hogy később a cégét ne kössék egyik politikai oldalhoz sem.

Támcsu Tibor
©

A gazdasági társaság többek között a terembérlet költségével segíti Támcsuékat, hogy edzéseket tudjanak tartani. „A mintegy hetven tanuló között vannak rendőrök, vámosok és katonák, de civilek is. Az utóbbiak havidíjat fizetnek, a többieknek ingyenesek az edzések, amelyek egyébként mindenki számára nyitottak. Támcsu Tibor elmondta, hogy bemutatóikról videók készültek, amelyek az interneten megtekinthetőek, sőt a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Média is készített róluk anyagot, a legutóbbit akkor, amikor az NKE Rendészettudományi Karán jártak kiképzőtársaival.

Mi a specpodgotovka?

A jelentése: speciális túlélési és harci képességek. A rendszert a mai orosz speciális alakulatoknál is oktatják, ahol fontos a magas stressz melletti végrehajthatóság, figyelembe véve a maximális hatékonyságot. A rendszer elvekre épít, kerülve a formagyakorlatokat és az előre kialakított megoldásokat. A technikáit a magas szintű alkalmazkodásra (improvizatív képességre) tervezték. A Specpodgotovkát (systemát), már Sztálin legszűkebb körű testőrsége is alkalmazta, majd a Szovjetunió neves polgári- és katonai titkosszolgálatainál (KGB, GRU) oktatták. Jelenleg is az orosz Specnaz-alakulatok (Különleges Rendeltetésű Erők) kiképzési módszereinek alapjait adja.

Támcsu hangsúlyozta, hogy ideológiailag semmilyen politikai irányban nem elkötelezettek, amit a felelősségvállalási nyilatkozatban azok is aláírnak, akik részt vesznek a képzéseken. A Farkasok krími szerepvállalásáról Támcsu azt mondta, hogy „Zaldasztanov és Nyikulov orosz állampolgárok, ha ők úgy érzik, fel kell vállalniuk az orosz érdekeket, az az ő dolguk, ahhoz nekem semmi közöm. Nekem a sport része a fontos, a túlélési technikák továbbadása, akár hivatásosoknak, akár civileknek.”

Kerestük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is, hogy őket nem zavarja-e, ki, milyen háttérrel tartott bemutatót az egyetemen, de érdeklődésünkre nem kaptunk választ. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács titkárságvezetője, Gratzer-Sövényházy Edit a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy Támcsu a zuglói polgárőr szervezet révén kap felkérést tőlük évi néhány alkalomra bemutató megtartására, mint az történt legutóbb Veszprémben. A rendezvényen mintegy hatszáz diák előadásokat és bemutatókat nézett meg, majd különféle konfliktushelyzetekkel, közlekedési balesetekkel, rendőri intézkedésekkel ismertették meg őket. Legközelebb Veresegyházán és Fonyódon tartanak bemutatókat.