Szállingóznak Lázár minisztériumába Hiller "gyanús" emberei

Szállingóznak Lázár minisztériumába Hiller "gyanús" emberei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan személyek dolgoznak a Miniszterelnökség fennhatósága alá tartozó szerveknél, akik korábban a Fidesz gyanús összefonódásokra vadászó érdeklődésének középpontjában álltak. A kormányzati kommunikáció és az örökségvédelem területén is találni az MSZP-s egykori miniszter bizalmi emberei közül.

Többen kerültek vissza a magyar államigazgatásba, egész konkrétan a Miniszterelnökség fennhatósága alá azok közül, akik valaha Hiller István bizalmi emberei voltak. A keddi Népszabadság szerint a barátságok a Várkert Bazár felújításánál köttettek.

Virágos Gábor régész például, aki valaha a fideszes kultúrpolitika főellenségének számított, ma az állami örökségvédelmi intézményrendszerben dolgozik: az örökségvédelem központi szervével, a Forster Központtal van munkaviszonyban június második felétől kezdve, és júliusban már meg is kötötte a megbízási szerződést a Belényesy Károly résztulajdonában álló Heritage Consulting Kft.-vel az új Puskás Ferenc Stadion építése előtti régészeti próbafeltárásra. Belényesy és Virágos korábban a Fidesz gyanús összefonódásokra vadászó érdeklődésének középpontjában állt.

©

A szakma úgy tudja, Virágos a Várkert Bazár felújításakor szerzett magának érdemeket és kapcsolatokat: a West-Hungária Bau foglalkoztatta régészeti tanácsadóként. Ekkor ismerkedhetett meg (a korábban Virágos ügyeit a parlamentben firtató) L. Simon László államtitkár egyik topkáderével, Sárváry Istvánnal, aki néhány hónapja került a Forster Központ élére. A West Hungária Bau nem kommentálta ez utóbbi állítást.

Hiller István MSZP-s oktatási miniszter bizalmi embere volt Szőke Balázs is, a szocialista politikus egykori miniszteri kabinetjének tagja és miniszteri biztosa. Ő is a Miniszterelnökségen, a nemrég a Rogán-minisztériumhoz átszervezett Nemzeti Kommunikációs Hivatalnál (NKH) került elő. Szőke volt az NKH volt vezetője, Nobilis Márton elnöki tanácsadója, amíg utóbbi le nem mondott posztjáról. A hivatal nem árulta el a lapnak, mi alapján bízták meg és mennyi pénzzel javadalmazzák Szőkét, mert szerintük ez sértené Szőke személyiségi jogait.