szerző:
hvg.hu

Több ezer ember vett részt péntek délután Göncz Árpád volt államfő temetésén az Óbudai temető 16-os parcellájában. Mécs Imre búcsúbeszédében azt mondta, jó lenne, ha sok Göncz Árpád lenne, aki a szeretet embere volt, de tudott határozott és kemény is lenni. Orbán Viktor családjával magánemberként látogatott el a gyászszertartásra, a hátsó sorokban foglalt helyet.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Elkezdődött a szertartás

Göncz Árpád szavaival kezdődött el a búcsúszertartás. Majd Koncz Zsuzsa és Bródy János énekelte el a Ha én rózsa volnék c. dalt. Az emberek magasra emelték a magukkal hozott sárga rózsát.

Rengeteg gyászoló van

Az Óbudai temető 16-os parcellája körül hatalmas a tömeg, rengetegen vesznek végső búcsút a volt államfőtől. Az időjárás kedvez az egybegyűlteknek, gyönyörű őszi nap van.

Áder János és felesége is itt van

Ahogyan azt jelezte, magánemberként eljött a búcsúztatásra Áder János államfő és neje is. Göncz Árpád kifejezett kérése az volt, hogy hivatalos minőségben ne legyenek jelen a kormány tagjai, és az államfő sem, aki beszédet se mond éppen ezért.

Tarlós megérkezett, egy bácsi rákiabált, Bajnai Gordon is megérkezett

Tarlós István főpolgármester is megjött. Egy bácsi azt kiáltozza neki: "megritkították a járatokat, és ez szándékos!".

A helyszínen van már Bajnai Gordon volt kormányfő is és Szél Bernadett, valamint az izraeli nagykövet és Pintér Sándor is, akit páran sípolással és kiáltozással fogadtak: "főrabló, szégyelld magad" – kiáltották neki.

Göncz Árpád sírja

©

Fotó: Göncz Árpád feleségét támogatják

©
©

Kétezren lehetnek most a gyászolók

Tudósítónk szerint szűk fél órával a szertartás előtt már kétezren lehetnek a gyászolók. Leginkább az ötvenes, hatvanas liberális értelmiség képviselteti magát. Mint az előbbiekben felsoroltuk, több régebbről ismert politikus érkezett.

Akiket korábban nem említettünk: Horn Gábor, Medgyessy Péter, Fodor Gábor és családja, Szabó Zoltán.

Gyászolnak a volt államfők is

Sólyom László és Schmitt Pál is megérkeztek.

Megérkezett Mécs Imre és Parti Nagy Lajos

Tudósítónk szerint megérkezett Mécs Imre is, aki a halott kívánságára beszédet mond a sírnál. Másik munkatársunk Parti Nagy Lajos írót is látta a temetőben. A helyszínre érkezett Karácsony Gergely is, valamin az osztrák, szlovén és török küldöttség is. Lengyel László politológus is megjelent.

Mécs Imre és Fodor Gábor
©

Tudósítóink Szigetvári Viktort és Juhász Pétert is látták.

Fotók: további ismert gyászolók

Lang Györgyi, Falusi Mariann
©
Heller Ágnes
©
1 2 3 4

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mészáros Lőrinc horvát csapata leigazolta Kleinheislert

Mészáros Lőrinc horvát csapata leigazolta Kleinheislert

Tavaszias lesz a csütörtök

Tavaszias lesz a csütörtök

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Költségvetési csalás gyanújával följelentette az ÁSZ a Momentumot és a Párbeszédet

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken