Sötétségre panaszkodnak a dunaújvárosiak a lámpacsere óta

Sötétségre panaszkodnak a dunaújvárosiak a lámpacsere óta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába az új lámpák, esténként sötétebb van Dunaújvárosban, mint korábban – erről panaszkodnak a helyiek. Szerintük folyamatos a balesetveszély, az elmúlt hetekben több gyalogost is a zebrán gázoltak el a városban. Az új lámpákat egy olyan cég szerelte fel, amely csak néhány hónappal a közbeszerzés kiírása előtt vette fel tevékenységei közé a közvilágításhoz kapcsolódó feladatokat. Az önkormányzat szerint a pályázó minden követelménynek megfelelt – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

Dunaújváros egyik legforgalmasabb útját tavaly ősz óta új, úgynevezett indukciós lámpák világítják. A helyiek szerint azonban nemcsak itt, hanem máshol is alig lehet látni éjszaka. Nagyon figyelmesen kell közlekedni, mert könnyen elüthetnek bárkit a zebrákon.

Múlt héten előfordult, hogy egy nap alatt két gázolás is történt, mindkettő zebrán. A rendőrség viszont azt állítja, hogy nem történik a városban több gyalogosgázolás, mint korábban.

A dunaújvárosi önkormányzat 2014 decemberében írt ki közbeszerzési eljárást a város közvilágításának korszerűsítésére. A 238 millió forintos megbízást egy budapesti cég nyerte, amelynek fő tevékenysége a mai napig piac- és közvéleménykutatás. A közvilágításhoz kapcsolódó tevékenységeket a közbeszerzés kiírása előtt alig három hónappal vették fel, de már azután, hogy az önkormányzat megkapta az uniós támogatást a korszerűsítéshez.

Az RTL Híradó kereste az ügyben a közbeszerzést elnyerő céget, de nem tudta elérni.

Az önkormányzat szerint a nyertes társaság minden alkalmassági követelménynek megfelelt, ezért nem utasíthatták el. Közölték azt is, hogy tart az elvégzett munka felülvizsgálata. Szakértők segítségével döntik majd el, kell-e növelni a lámpák fényerejét.

A helyi Jobbik szerint az önkormányzat úgy írta ki a közbeszerzést, hogy azon csak egy cég nyerhetett, ezért feljelentést tesznek. A Párbeszéd Magyarországért szerint sincs minden rendben, ők az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalánál tettek bejelentést.