Orbán: "A következő 15-20 évben a politikában maradok"

Orbán: "A következő 15-20 évben a politikában maradok"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nyugdíjas korában is politikával akar foglalkozni Orbán Viktor, aki a német Wirtschaftswoche gazdasági lapnak azt mondta, akár az első, akár a harmadik vonalban, de a következő 15-20 évben is a politikában maradna. Az interjúban Angela Merkelt egy kamionsofőrhöz, Európát pedig egy cápához hasonlította.

A hatalom felelősséget jelent, és ő a régi vágású politikusok közé tartozik - mondta Orbán Viktor a Wirtschaftswoche-nek adott interjújában. Közölte, hogy a modern politikában szokás egy elvesztett választás után átnyergelni a gazdaságra, de "én nem tartozom ebbe az iskolába".

"Fiatal éveim óta politikával foglalkozom, és így teszek majd nyugdíjasként is", vagyis "a következő 15-20 évben a politikában maradok, hol az első, hol a harmadik vonalban", arról pedig a választók döntenek, hogy pontosan hol – tette hozzá a kormányfő.

Az interjúban a Helmut Kohlnál tett látogatásáról azt mondta, a volt német kancellárral régóta barátok, Kohlt a magyarok nagyra becsülik. Amikor két politikus találkozik, politikáról is szó esik, de a német belpolitikába nem akar beleszólni – tette hozzá.

Arra a kérdésre, világos-e számára, hogy találkozóját Helmut Kohllal a jelenlegi kancellár, Angela Merkel elleni sértésként értékelik, azt mondta, mindenkivel szívesen beszélget, és Helmut Kohl "mindannyiunk fölött áll", egy hölgyhöz pedig nem illik meghívás nélkül beállítani.

Európa változó, mozgásban lévő képződmény, "olyan, mint egy cápa: ha megáll, meghal" - mondta Orbán. Úgy tűnik, mintha csak az uniós intézményekből állna, amelyeket a tagállamoknak követniük kell, de ez szerinte abszurd. Azt mondta, nem Berlinnel, hanem Brüsszellel van vitája, és nem Angela Merkellel, hanem az uniós intézmények képviselőivel.

Németország Európa legerősebb országa, és Európa csak erős Németországgal boldogulhat, Angela Merkel pedig Németország ereje révén akkora politikai súllyal rendelkezik, hogy nem is tudna meggyengülni. Olyan, mint egy kamionsofőr, "nem tud úgy tenni, mintha egy VW-Golfban ülne" – fogalmazott Orbán.