Megszavazta a parlament Orbán népszavazását

Megszavazta a parlament Orbán népszavazását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A parlament a fideszes és a jobbikos képviselők szavazataival döntött a kormány által kezdeményezett népszavazás megtartásáról.

A parlament 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében döntött a referendum elrendeléséről.

A népszavazási kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A most elfogadott országgyűlési határozat arról is rendelkezik, hogy – az előreláthatólag ősz első felében megtartandó – népszavazás lebonyolítására közel 5 milliárd forint fordítható. Az indoklás szerint ebből 500 millió forint a korábban a Nemzeti Választási Iroda rendelkezésére bocsátott forrásból biztosítható. 

Az országos népszavazást a köztársasági elnök tűzi ki 15 napon belül, úgy, hogy az a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé, és vasárnapra essen.

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány népszavazást kezdeményezés a kötelező uniós menekültkvóta ügyében.

Miután a Nemzeti Választási Bizottság engedélyezte a népszavazást, a Kúria múlt kedden úgy döntött, az NVB döntése elleni kifogásoknak nem ad helyet, és szerintük is jogszerű a kormány népszavazása.

Az Országgyűlés most hozott határozatával szemben 15 napon belül lehet az Alkotmánybírósághoz fordulni, a testületnek 30 napja van a panasz elbírálására, de a Liberálisok már közölték, hogy az Alkotmánybírósághoz fognak fordulni az ügy miatt, az Együtt és a DK pedig azt, hogy bojkottálni fogják a kvótanépszavazást, és erre buzdítják a szimpatizánsaikat is. Az MSZP elnöke, Tóbiás József azt mondta, szerinte a népszavazás "egy nem létező kérdésről szól", és a kormány ezzel csak hergelni akarja a közvéleményt Brüsszel nem létező diktatúrája ellen.

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért több érvet is felsorolt, amiért szerintük alkotmányellenes és törvénytelen a kvótanépszavazás megtartása, de a kormány hajthatatlan.

A kvótanépszavazást külföldről is érték kritikák, a luxemburgi külügyminiszter azt mondta, ha átmegy a népszavazás és azt Orbán megnyeri, akkor végül ki lehet dobni a szemétdombra az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter erre azzal választolt, hogy pökhendinek nevezte luxemburgi kollégáját.

Hozzászólások