Végre kiderült, mennyiért nyomoztak az Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt mobilok után

Végre kiderült, mennyiért nyomoztak az Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt mobilok után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 12 millió forintot költött a rendőrség az adófizetők pénzéből arra, hogy megtalálja az Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt mobilok tolvajait. Így sem sikerült.

12,3 millió forintba került az Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt két iPhone 4s utáni nyomozás – írja az Átlátszó.

Mint azt korábban megírtuk, Orbán Ráhel és Tiborcz István 2013-as esküvőjén a lakodalomban eltűnt két mobiltelefon, a rendőrség pedig DNS-vizsgálatokkal próbált a tolvaj nyomára bukkanni.

Hogy mindez mennyibe került, azt eddig nem lehetett tudni, de az Átlátszó közérdekű adatigényléssel nyolc hónap várakozás után megszerezte a Készenléti Rendőrség Hivatalától az adatokat, ebből pedig az derül ki, hogy összesen 12,3 millió forintot költöttek az adófizetői forintokból a két telefon utáni kutatásra. A rendőrséget a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kötelezte az adatok kiadására.

A költséges DNS-vizsgálatot azért alkalmazta a rendőrség, mert az egyik telefon tokján egy ismeretlen személy DNS-mintáját is rögzítették, amelyről feltételezték, hogy a tolvajé. Végül összesen 26 személytől vettek DNS-mintát, holott azt csak indokolt esetben lehet alkalmazni, és igen drága is.

A nyomozás összesen 12 355 811 forintba került, ebből 12 339 193 forintot tettek ki a hemogenetikus, vagyis a DNS-vizsgálatok. A nyomozás viszont a hatalmas anyagi ráfordítás ellenére sem lett eredményes, és mint a sajtóban már megjelent, megszüntették az eljárást.

Hozzászólások