Káros és abszurd a legjobb magyar orvosok 100-as toplistája, mondja egy szakember

Káros és abszurd a legjobb magyar orvosok 100-as toplistája, mondja egy szakember

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Haszon magazin több tucat szakorvos, kórházigazgató, intézetvezető, orvosigazgató, és az Egészségügyi Szakmai Kollégium véleménye alapján nemrég összeállított egy listát a legjobb magyarországi orvosokról. A 100-as listán szereplő egyik orvos szerint azonban komoly bajok vannak a listával; többek között nem veszi figyelembe a betegek véleményét és a külföldön dolgozó magyar szakemberek munkáját.

A legjobbnak kikiáltott 100 magyarországi orvos közül egy szakember kétségeinek adott hangot a listával kapcsolatban. A gasztroenterológusként dolgozó orvos a vastagbél.hu-n tette közzé erről szóló írását, amelyben nyolc pontban foglalja össze véleményét.

1. "A Haszon magazin üzletről szól, az orvoslás pedig alapvetően nem (lehetne) üzlet. Olyan országban élek, melynek legmagasabb szinten deklarált politikai célja: a személyes autonómia leépítése, és a gátlástalan haszonszerzés. Milyen üzenete van egy orvosi ranglistának, melyet valamilyen egészségügyi fórum helyett éppen a Haszon magazin közöl?"

2. A medicína nem versenysportág, ezért a "legjobb magyar orvosok" listája alapvetően abszurditás, írja a szakember.

3. Az írás szerzője aggályosnak tartja, hogy a lista jegyzői szándékosan, és hangsúlyozottan figyelmen kívül hagytak olyan tényezőket, mint a betegek elégedettsége, a hiteles marketing, az orvos elérhetősége, vagy éppen embersége, és empátiája. Azt írja, hogy "gasztroenterológusként minden tiszteletem az intézményvezetőmé (mert hiszen igen erős gyomor kell ma egy kórház vezetéséhez), - de erősen kétlem, hogy reális rálátása lenne szakmai tevékenységemre, vagy kollégáim érdemi munkájára. Az intézményi hierarchia, és információ-áramlás erre (sajnos) nem alkalmas."

4. Ugyancsak problémásnak látja, hogy a szerkesztők szerint nem volt szempont, hogy ki hogyan kommunikál az elérhető információs csatornákon, és hogy szándékosan kerülték a betegvéleményeket megfogalmazó fórumokat, „félrevezető” internetes felületeket. "Ezzel szemben saját bemutatásom nem más, mint a weboldalaimról kiemelt néhány mondat" - teszi hozzá.

5. A különvéleményt megfogalmazó orvos szerint attól, hogy valaki jó szakember, még nincs automatikusan helye a legjobbak között, ha közben erőszakos és modortalan.

6. Az írás szerzője szerint a lista orvosi diszciplinák egész soráról feledkezik meg, és különösen szomorúnak tartja, hogy éppen azok a nélkülözhetetlen diagnosztikus szakemberek maradtak ki, akik kevésbé állnak kontaktusban a beteggel. Példaként a labororvosokat, oxyológusokat, radiológusokat, és a patológusokat említi az orvos.

7. További kritikaként említi a szerző, hogy a lista készítői szándékoltan kihagyták a külföldön dolgozó magyar orvosokat. "Többségük nem azért távozott, mert nem tudott megélni, hiszen hazánkban (a közhiedelemmel ellentétben) jól meg lehet élni az orvoslásból. Többségük azért lépett le, mert megelégelte a félfeudális viszonyokat, és helyette a rendezett, korrupciómentes munkakörülményeket választotta."

8. És végül: "évtizedek óta szükséges lenne reális információt adnunk betegeinknek az orvoslás szakmai tartalmáról, az orvos emberségéről, és az orvosi munka valódi értékéről. A „legjobb magyar orvos” értékelése azonban nem alapozható olyan szegényes forrásra, mint egy másik kolléga, vagy az intézmény vezető menedzserének alkalmi ajánlása. A gyógyító munka elismerése nem nélkülözheti a betegek véleményét."

Talán örülhetnék is, hogy valaki ajánlott valamiért – egy celeblistára. Én azonban jobban szeretnék megbecsült szakember lenni, akit reális szakmai teljesítménye mellett az elégedett betegek ajánlása validál. Ehhez pedig ma nincs jobb eszköz, mint az internet nyitott fóruma

- zárja írását az orvos.

Elkészült a legjobb magyar orvosok toplistája

A Haszon magazin összeállította a legjobb magyarországi orvosok 100-as listáját a szakmabeliek véleménye alapján. Itt van néhány területről a legjobb 5-5!

Hozzászólások