Elárulta a külügy, ki és mikor kért vízumot Pharaonnak

Elárulta a külügy, ki és mikor kért vízumot Pharaonnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Sem az Interpol, sem más hasonló nemzetközi szervezet sem emelt kifogást Ghaith Pharaon 2014-es magyarországi vízumigénylése ellen, amelyet Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja nyújtott be - válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter két szocialista képviselő parlamenti kérdésére. A konzul egyébként Pharaon jó barátja, ő hozta össze Orbánt és Pharaont egy fogadáson.

Ghaith Pharaon részére Jordánia budapesti tiszteletbeli konzulja kért szóbeli jegyzékben vízumot 2014 szeptemberében - írta egy parlamenti kérdésre adott válaszában Szijjártó Péter.

Jordánia tiszteletbeli konzulja nem más, mint Zaid Naffa, ő hozta össze Orbán Viktort egy fogadáson Pharaon "professzorral", és ő Pharaon üzlettársa is, vele volt Seregélyesen a falunapon, és ő tárgyalt Tiborcz Istvánnal, Orbán vejével a Gresham Palota teraszán, ahol a Magyar Narancs fotósa le is kapta őket.  

A külügyminiszter szerint a papírt a bejrúti konzulátus állította ki egy hónappal később, ezt követően pedig, még 2014-ben, Pharaon tartózkodási engedélyt is kért. 

Erről Szijjártó csak annyit közölt, hogy "a tartózkodási engedély kérelmekről a döntést a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal hozza meg".

A Heti Válasz viszont szerdán a Belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írta, Pharaon meg is kapta a tartózkodási engedélyt, amelyet kétszer is megújítottak, a férfi így november 1-ig, közel három évig élvezhette a szabad ki-bejárás előnyeit.

Egy másik kérdésre válaszolva Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy amikor Pharaon vízumot igényelt, a kérelmet feltöltötték a schengeni rendszerbe, és a vízumigénylést szerinte minden tagállam és az Interpolhoz hasonló nemzetközi szervezet is látta, de senki sem emelt kifogást.

"Ghaith Pharaon a vízumigénylés időpontjában bármelyik másik EU-s tagállamba is beléphetett volna" - írta.

A két kérdést Demeter Márta és Harangozó Tamás MSZP-s képviselők nyújtották be.

Arról érdeklődtek, hogy melyik külképviselet adta ki Pharaon vízumát és mikor, illetve a magyar hatóságok figyelembe vették-e, hogy az igénylővel szemben elfogatóparancs és Interpol-körözés van érvényben.