Rendkívül ritka, "bevándorlást késleltető" betegségben szenvedhet Lázár János

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar miniszter világritkaság. Több forgatókönyv létezik, elég ha annyit mondunk, az egyik az, hogy Lázár János és Ghaith Pharaon rokonok.

"Nincs használható ujjlenyomatom" - osztott meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy személyes információt a kormányinfón, hogy ezzel is mentse a Pharaon-ügyet. Lázár Jánosnak - szakszóval - dermatoglífiája van. A barázdák nemcsak a tenyér, hanem a talp felszínéről is hiányozhatnak.

A medicalonline.hu pár éve megírta, hogy egy izraeli genetikus, Eli Spercher kiderítette, a rendellenességért a Smarcad1 nevű gén felelős. A betegség következtében nagyon lecsökken a fehérjék számát a bőrsejtekben, emiatt alakulhat ki az ujjlenyomatnélküliség.

A sajtóban eddig egy svájci családról lehetett olvasni, azonban kiderült, van még pár érintett, de nagyon kevés, összesen négy családról írnak a betegséggel foglalkozó cikkek. Spercher a svájci családot vizsgálta és itt sem találta meg minden családtagnál a betegség nyomait.

Az Adermatoglyphia másik neve akár a kampányban is működhetett volna: "bevándorlást késleltető" betegségnek hívják, mert ha az ember nem Ghaith Pharaon, akkor bizony gondot okozhat neki, hogy országot váltson.

Ha eltekintünk a lehetőségtől, hogy Lázár János és Ghaith Pharaon rokonok, akkor még mindig fennáll a lehetőség, hogy két másik nagyon ritka betegség egyikében szenvednek. Az Adermatoglyphia mellett a Naegeli-szindróma és a Dermatopathia pigmentosa reticularis is hasonló tünetekkel járnak.

Ghaith Pharaonnak azonban Lázár Jánossal ellentétben egészen biztosan van ujjlenyomata. Egy az ujjlenyomatokat is tartalmazó dokumentumot az Együtt ki is rakta az oldalára.

Hozzászólások