Küszöbön van a téli szmogriadó-szezon?

Küszöbön van a téli szmogriadó-szezon?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A következő napokban várható csendes időjárás miatt romolhat a levegő minősége – erre hívták fel a figyelmet hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Főként az esti, éjszakai órákban rosszabb levegőminőségre, magasabb szállópor-koncentrációra lehet számítani a következő napokban, igaz, a szél is megélénkül majd.

A szélcsendesebb északkeleti országrészben várható rosszabb levegőminőség – írták. Utaltak arra, hogy "a fűtési szezon indulásával, a nappalok rövidülésével a stabil, anticiklonális időjárási helyzetekben könnyen feldúsulnak a légszennyező anyagok".

Az éjjel képződő és még a nap első felében megmaradó köd késlelteti a hőmérséklet napközbeni emelkedését, ami kedvezőtlen a levegőminőség szempontjából. A következő napokban fokozatosan növekszik a "ködhajlam".

Az ország északkeleti harmadán szélcsendesebb időjárás várható, néhol egész nap ködös lesz az idő, emiatt ott lehet rosszabb a levegő minősége. Az Észak-Dunántúlon lesz élénkebb a szél, ami kedvező a levegő minősége szempontjából – írta a meteorológiai szolgálat.

Bolondos időjárás

Pár napja kifejezetten enyhe az időjárás az évszakhoz képest itthon és egyebek mellett Ausztriában is. Az osztrák ATV Twitter-oldalán közzétett térkép szerint hétfőn 22 fokot mértek Salzburgban, vagyis jóval magasabb volt a hőmérséklet például Mallorcához vagy Szicíliához képest. A spanyol fővárosban, Madridban mindössze 13 fok volt, Nizzában 17 és Palermóban is „csak” 20.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzés szerint egész héten marad itthon az enyhe idő, 16, 17 fokos csúcshőmérséklettel.