Próbára bocsátották a mankós fiút kirabló fiatalokat Szegeden

Próbára bocsátották a mankós fiút kirabló fiatalokat Szegeden

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Muszáj bíznunk önökben. Magukon múlik, hogy ezután lefelé vagy felfelé indulnak el a lejtőn – ezt mondta a bíró a Délmagyarország tudósítása szerint annak a három fiatalnak, akik májusban kiraboltak egy újszegedi buszmegállóban egy mankóval közlekedő kiskorú fiút, de végül nem kaptak felfüggesztett börtönt, hanem próbára bocsátották őket.

A három fiatal május közepén rabolt ki az újszegedi Alsó kikötő sor egyik buszmegállójában egy fiút, aki lábtörése miatt két mankóval közlekedett akkor.

Megvárták, amíg áldozatuk leszáll a buszról, majd félkör alakban körbeállták. Elvették az óráját és a fülhallgatóját, majd hatvan forintot tettek a zsebébe, azzal, hogy „ki van fizetve". Volt egy negyedik társuk is, aki a bűncselekmény elkövetésekor gyermekkorú volt, ezért őt nem ültethették a vádlottak padjára.

A vádlottak és védőik állították, hogy a mankós fiú önként adta oda értékeit, szó sem volt közvetlen fenyegetésről, így rablásról sem. Az egyik fiatal még arra is hivatkozott, hogy fizetett az óráért.

Az ügyész szerint a fiatalok társtettességben elkövetett rablást követtek el. A fiatalkorú fiúkra próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte, harmadik társuk, egy lány az ügyész szerint bűnsegéd volt.

Az ügyvédek elsősorban védenceik felmentését kérték, másodsorban a bűncselekmény átminősítését kifosztássá vagy lopássá. A bíró végül a bűncselekmény fajtáján nem változtatott, de a 16 éves fiúkat felfüggesztett fogház helyett próbára bocsátotta, a 15 éves lányt megrótta – olvasható a cikkben.

A bíró azzal érvelt: a büntetlen előéletű fiatalok esetében élnie kell a bíróságnak azzal a lehetőséggel, hogy ne azonnal szabadságvesztést szabjon ki rájuk. Mivel a két fiú hosszabb időt töltött előzetesben, és a lányt is őrizetbe vették a rablás után, szerinte ez kellő visszatartó erő ahhoz, hogy a próbaidő letelte előtt és után bármilyen bűncselekményt kövessenek el.

Az ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, míg az ügyész felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása miatt fellebbezett.