Fotók: Puzsér is tüntetett a lengyel követségnél

Fotók: Puzsér is tüntetett a lengyel követségnél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lengyel demokráciáért aggódók vasárnap 4 órakor a lengyel nagykövetség elé vonultak. Úgy tartják, Magyarországhoz hasonlóan ott is az állampolgári összefogáson múlik, hogy milyen irányba halad tovább az ország.

Vasárnap délután több mint százan tüntettek a lengyel nagykövetségnél, szolidaritásukat kifejezve a varsói ellenzékkel, amely péntek este óta tüntet a helyi parlamentnél több kormányzati intézkedés miatt. Felszólalt Puzsér Róbert, Gulyás Balázs, az internetadó-tüntetések szervezője, valamint Békés Gáspár tudományos diákolimpikon is.

A szervezők a következőkkel indokolták a megmozdulást: "a lengyel demokrácia veszélyben van. A pénteki események rávilágítottak arra, hogy Magyarországhoz hasonlóan ott is az állampolgári összefogáson múlik, hogy milyen irányba halad tovább az ország. Ezért történelmi hagyományainkhoz méltóan most is szeretnénk kiállni a demokratikus lengyel nemzetért."

(Hogy miért tüntetnek Lengyelországban, arról bővebben itt olvashat.) A lengyel kormány azóta tárgyalni kezdett a parlamentben egész hétvégén ülősztrájkot tartó ellenzékkel, a kormány hívei közben ellentüntetést terveznek.

A lengyel nagykövetség előtti tüntetés résztvevői közül sokan az orosz nagykövetség előtti demonstrációról mentek át, ahol az Aleppóban rekedt civilekkel fejezték ki szolidaritásukat. (Az orosz nagykövetség előtti tüntetésről bővebben itt számoltunk be.)

©
©
©
©
Hozzászólások