Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiemelkedően sikeres közbeszerzések vagy üzletek, Eximbankos támogatás, új médiacég, személyre szabottnak tűnő szabályok rendre feltűnnek az Orbán Viktor, Rogán Antal vagy Matolcsy György köreihez tartozóknál. Összeszedtük a legfontosabbakat, Mészárostól Szemereyig.

Az ember, aki még a kánikulával is jól jár

Az év alighanem legnagyobb nyertese a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor barátja, a családjához köthető cégek – önállóan vagy konzorciumban - idén összesen 225 milliárdot nyertek közbeszerzéseken. Mészáros Lőrinc mindenütt ott van: az ő új ásványvízcége viszi a védőitalokat a MÁV-nak és a Magyar Közútnak is, az egyik családi cég építi a Nemzeti Lovardát, az izsáki iskolát, a vasúton a forgalomirányító berendezést, de a Mészáros köreihez sorolt Duna Aszfalt viszi - konzorciumban - az M44-es építését is. A szintén az érdekeltségébe sorolt Magyar Építő az MNB-s alapítványoknál kaszált több milliárd forintot.

A mellbevágó 225 milliárdnál már csak az a sokkal érdekesebb, ha megnézzük, hogy a termérdek pénzből miket vásárolt össze Mészáros Lőrinc. Már csak azért is, mert valami azt súgja, hogy a felcsúti vállalkozó nem szívesen költené a pénzt olyanra, amit Orbán Viktor helytelenítene.

©

Itt van rögtön az eszéki focicsapat, ahová négymillió forintnak megfelelő összegért vásárolta be magát, többségi tulajdonosnak. Meglepetésre pár hónapra rá kiderült, Mészáros horvát cégének van egy 700 milliós villája is Horvátországban, sőt, egy horvát lap szerint jachtja is. Mészáros egyébként az Adrián egy szuperjachton pihente ki az év fáradalmait. Ebben sincs szerinte semmi, hiszen mindenki ott pihen, ahol a körülményei megengedik, és ő sokat dolgozik.

Ha már munka, a felcsúti focival is van dolga, ő ugyanis a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány elnöke. Az Alapítvány igen népszerű a cégek körében: több mint 3 milliárd TAO bevételhez jutott. Az a hír pedig év végére esett be, hogy Mészárosé lehet a diósgyőri futballklub is.

Szerelmek és üzletek

"Feleség, anya és dolgozó nő vagyok" - mondta magáról egy interjúban Rogán Cecília, a propagandaminiszter felesége, mikor közös vállalkozásba fogott Sarka Katával, és beszállt a szépségverseny zsűrijébe is. És hát láthatóan fölöttébb jól is irányítja dolgait, másképpen miként lett volna lehetséges, az üzleti partnere barter helikopteres utat ajánljon fel a Rogán-családnak egy vidéki celeblagzihoz. Rogán Antal ettől ugyan elég kínos helyzetbe keveredett, miután kapásból letagadta a helikopterezést, de kiderült, csak magánemberként hazudott.

Nyilván nem Rogán Cecília azonban az egyetlen sikeres nő a kormány közvetlen környezetében. Ott van például jó ismerőse (talán barátnője is), Kaminski Fanni, aki egyfelől Habony Árpád volt felesége, másrészt a kormányfő egyik munkatársa. Ő posztolt korábban a Facebookon egy fotót, amelyen Rogán Cecíliával és pont azzal a Kökény-Szalai Viviennel látható, akit a bulvármédiából igazolt hírigazgatónak a TV2, és tartott is meg e pozícióban dacára a lejárató vagy éppen manipulatív riportoknak (vagy talán pont ezekért).

Az Andy Vajna által megszerzett TV2 mindeközben szépen reklámozta a tulaj felesége, Vajna Tímea fánkozóját, bár a segítség nyilván kölcsönös. Előfordult például, hogy Vajna Tímea cége castingolt szereplőket egy olyan filmhez, amit a férje vezette filmalap támogatott.

Az azóta bezárt Népszabadság egyik utolsó nagy sztorija volt annak leleplezése, hogy Matolcsy György jegybankelnök új barátnője, Vajda Zita jógaoktató az egyik legjobban kereső alkalmazott volt az MNB-nél, az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumának a tagja, egy másik alapítványnál pedig havi 600 ezerért vállalt India kutatást. A nő egy interjút adott, a Figyelőnek - amit most megvett Schmidt Mária -, ahol azt mondta, ők összetartoznak Matolcsy Györggyel, és ő egyébként szakmai munkát végez. Hogy aztán a testvére és az édesanyja cége is kapott jegybanki, vagy MNB-alapítványi megbízást, az már nyilvánvaló totális véletlen.

 

Turisztikai vonalon is terjeszkedik, decemberre például Mészáros köre megszerezte a Hungest hotelláncot (az állami, exportot segítő Eximbank is beszállt a folyamatba), azt viszont tagadja, hogy köze lenne az azóta bezárt Népszabadság és a megyei lapok kiadóját felvásárló céghez, az Opimushoz. Arról, hogy hogyan kötődik mégis hozzá több szállal, ebben a cikkben írtunk. Azt viszont tény, hogy övé lett az Echo TV: az addigi tulaj Széles Gábor másik tulajdona, a Magyar Hírlap képeket is mutatott az ünnepélyes üzleti aktusról.

©

Mészáros "jó televíziót" szeretne, amelybe a miniszterelnöknek nem lesz beleszólása. Ugyanebben, a felcsúti közmeghallgatás után a HírTV és a 444.hu újságíróinak adott interjúban azt is mondja, nem tudja megítélni, mekkora a magánvagyona, "még nem adtam össze." És hogy mennyi pénze van?

„Van, amikor elég, van, amikor kevés, van, amikor sok.”

A napi.hu számításai szerint Mészárosnak 23,8 milliárd forint a vagyona, 15,4 milliárddal több, mint 2015-ben volt. (A Forbes szerint viszont 35,4 milliárd.) Ez szép növekedés, de még mindig nem érte utol a másik Orbán-barátot, Garancsi Istvánt. A Videoton - Orbán másik kedvenc focicsapata - tulajdonosának vagyonát 24 milliárdra taksálták pár hónapja, ami 5 milliárdos növekedés az előző évihez képest.

A pénztárgép nála csilingel

Garancsi sem panaszkodhat a Market előmenetelére: miután "gyors, olcsó és magyar munkaerőt foglalkoztat", cége újíthatta fel a Fidesz Lendvay utcai székházát, a Clark Ádám téren épülő hotelhez 2,3 milliárd forint hitelt kapott a Külügyminisztérium alatt működő Eximbanktól, de a Matolcsy György vezette jegybank alapítványaitól is kapott munkát. A Magyar Telekom székházát is a Market építi, ahogy egy budai irodaházat Wáberer Györggyel, vagy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusánál a műtermet és a médiaházat épít. Nagy fogás a vizes vébé-helyszín Dagály, a 95 százalékban kész uszoda építési költségeihez most még hozzácsapott gyorsan a kormány 5 milliárdot.

©

A Kopaszi gát új arculata is a Market keze munkáját dicséri majd: a 120 méteres felhőkarcoló kiemelt állami beruházás lett, sőt, év végén még a Fővárosi Közgyűlés is Garancsiék szája íze szerint módosította a városrendészeti szabályzatot, a beruházáshoz hitelt az Eximbanktól kaptak. Garancsinak lejt a pálya a plakátpiacon is, érdekeltsége megúszhatja a plakátcégekre kivetendő önkormányzati adót is.

Aztán a NAV-hoz bekötött pénztárgépek is Garancsit gazdagítják: az államilag előírt rendszerhez az érdekeltségébe tartozó cége, a Mobil Adat adja a SIM-kártyát. 400 milliót kaszált. Az Index kalkulációi szerint igencsak jól jár majd az innovációs és kutatás-fejlesztési célokra szánt kormányzati forrásokkal is. Az állam helyett a tulajdonsokat jelentősen gyarapító, a földgázkereskedelembe feleslegesnek tűnően beékelt szereplő, a MET-csoport - melynek egyik tulajdonosa Garancsi - Spanyolországban terjeszkedik. Garancsihoz kerültek a baloldali vállalkozó, Leisztinger Tamás agrárcégei is, az egészet egy tavaly év végi állami földvásárlás előzte meg.

Izauratévé

Garancsi belevágott az Andy Vajnára szabott kaszinóbizniszbe is, ami a filmügyi kormánybiztos-újkori médiacézárt pillanatok alatt a leggazdagabbak közé repítette, 44 milliárdos vagyonával rögtön a 16. helyen debütált a napi.hu 100-as listáján, jócskán beelőzve ezzel Garancsit és Mészárost. A sikernek nincs vége: sajtóhírek szerint Vajna elindíthatja végre online kaszinóját is, miután a kormány minden más versenytársát betiltotta.

©

Hivatalosan januárban lett övé a TV2, a vásárláshoz és az üzemeltetéshez több mint 8 milliárdos hitelt kapott az Eximbanktól. Hogy aztán az alacsonyabb adó miatt a TV2 három működő és 5 tervezett kábelcsatornáját Romániában jegyeztesse be. A kormányzati szereplőknek a szeme sem rebbent, az állami hirdetési pénz pedig ömlik a TV2-höz.

A rádiós piacon is tartolt Vajna: a korábban Simicska Lajos tulajdonolta Class FM-et elhallgatott, a Vajna-féle Rádió 1-et pedig gond nélkül hagyta terjeszkedni a Médiahatóság, így gyakorlatilag a fél ország ezt hallgathatja.

A vő

A miniszterelnök veje és annak családja nagyot nyert a földárveréseken, volt olyan nap, mikor 217 millióért vásároltak földet Bicske környékén. Tiborcz Istvánnak szerencséje volt akkor is, mikor volt cégénél nem igazolódott a kartellgyanú, megállapították, hogy a pályázat előkészítőjének és az ajánlattevőnek az összejátszása nem az. Az Elios nagyjából 3 milliárdot kaszált az önkormányzati közvilágítási tendereken, versenytárs nélkül.

©

Egy hozzá köthető érdekcsoport kastélyüzletbe kezdett, a parlament pedig jelentős adókedvezményt szavazott meg műemlékfelújításra, amivel amúgy Mészáros is jól járt. A hozzá köthető körök a Pesti Vigadó melletti Mahart-székházat is megszerezték az egész tömbbel együtt, a Heti Válasz szerint itt is az Eximbank ad nagyjából 15 milliárdos hitelt szállodafejlesztésre.

A hatalmas veszteséget termelő Magyar Nemzeti Kereskedőház "környékén" is feltűntek az Orbán-család, illetve Tiborczék rokonai, de utóbbit egyszer lencsevégre kapták a körözés alatt álló Ghaith Pharaon két üzlettársával is. Mellesleg volt pár óra, mikor úgy tűnt, Tiborcz és felesége, Orbán Ráhel energetikai kérdésekről tárgyalt Bahreinben. Az igazság azonban nem ez - állítják.

Az ember, aki nem is létezik

A miniszterelnök hivatalosan nem elismert főtanácsadója, Habony Árpád is médiatulajdonos, érdekeltségeiben szintén szép számmal jelennek meg állami hirdetések. Persze mondhatjuk, mi ez a biznisz ahhoz képest, amit a letelepedési kötvényeké jelent, ahol a kötvényforgalmazó cégek egyes számítások szerint milliárdos hasznot tettek zsebre. Egy ügyvédi iroda több mint 5 milliárdot keresett az üzleten, hiszen a szabályok szerint csak ők vehetik át a kötvényeket a bevándorlási hivatalnál. Habony és Rogán Antal folyamatosan tagadja, hogy közük lenne ezekhez az ügyekhez, csak hát az erről szóló pletyka csak nem ül el.

©

Rogán és barátai

A semmilyen botrányba bele nem bukó Rogán Antal szomszédja, Csetényi Csaba cége nem tud hibázni, ha kormányzati kommunikációs tenderről van szó, de Rogán feltalálótársaihoz köthető cég, a Hunguard is egy - a piac többi szereplője szerint - rá szabott kormányrendelettel kerülhetett monopolhelyzetbe a pénzpiacon.

Matolcsy rokonnak is jó lenni

Igen sokan meglepődtek, mikor a jegybanki alapítványok gondosan titkolni próbált szerződéskötései nyilvánosságra kerültek: az egyik legnagyobb nyertesnek ugyanis nem más, mint Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére tűnik. A vele összefüggésben emlegetett  médiacég több mint fél milliárd forinthoz jutott, a Raw Development Kft. (amelynél szintén felbukkant a neve) is kapott építőipari megbízásokat, egy cége pedig egyesével adta el az alapítványoknak ugyanazt az elemzést. A Növekedési és Hitel Bankját sem hagyták ki a buliból, többmilliárdnyi betétet helyeztek el ott. Szemerey pedig segíti Matolcsy fiát. Nem mellékesen az egyik alapítvány igazgatója a felesége. Amúgy Polt Péter legfőbb ügyész párja is felügyelő az egyik alapítványban.

Az emlékév-szervező

A kormányfőnél kegyvesztetté vált Spéder Zoltán jelenlegi CEMP- és korábbi FHB-vezér kigolyózta saját magát legjelentősebb ingatlanvállalatából, és átjátszotta azt a kormánybiztos Schmidt Mária családi cégének. Ez akkora pálfordulás volt, hogy a hvg.hu-nak többen azt mondták, már csak a játszma szereplői miatt is a legmagasabb politikai szinteken kellett tudniuk a történtekről. Schmidt Mária volt a társelnöke az 56-os Emlékbizottságnak, az emlékévet számos bakival - a halszagú dallal és a Pruck/Dózsa-képpel - sikerült is levezényelni, de év végén még hozzájuk vágtak egymilliárdot. Schmidt Mária mindenesetre megvette a Figyelőt, az új jelszó: "minőség, méltányosság és mértéktartás."

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Momentum: A Huawei veszélyes

Momentum: A Huawei veszélyes

Teljes útzár Pápa és Győr között

Teljes útzár Pápa és Győr között

Jó hangulatban (is) telt a New York-i áramszünet

Jó hangulatban (is) telt a New York-i áramszünet

Hihetetlen videó: az állatvilág is azt várja, hogy az ember megóvja a Földet

Hihetetlen videó: az állatvilág is azt várja, hogy az ember megóvja a Földet

Elhalasztaná a Facebook a saját pénzneme bevezetését

Elhalasztaná a Facebook a saját pénzneme bevezetését

Lebukott az álcázás nagymestere

Lebukott az álcázás nagymestere