Orbán küldött némi olvasnivalót a Professzorok Batthyány Körének

Orbán küldött némi olvasnivalót a Professzorok Batthyány Körének

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor levélben köszönte meg a Professzorok Batthyány Körének legfrissebb éves értékelését. Egy 25 pontos listát is küldött, amely a kormányzati döntések megértéséhez szükséges.

A Magyar Nemzet szerint hosszú vita után, de nagy többséggel fogadta el friss éves értékelését a Professzorok Batthyány Köre. Meglepetésnek nevezhető, hogy Orbán Viktor régi szövetségesei erős megállapításokat tettek a korrupcióról, az oktatásról, az egészségügyről és a gazdaságról.

Náray-Szabó Gábor elnök a lapnak azt mondta: sokat vitatkoztak az elemzés szövegén, de végül az 59 tagú testületből 56-an megszavazták azt. Ha 10 ellenszavazat jött volna, az alapszabály szerint már nem tehették volna közzé az elemzést. Állásfoglalásuk kritikus szolidaritásnak tekinthető, céljuk, hogy a döntéshozók és a társadalom is átvegye meglátásaikat. A jelentésben megállapítják, hogy az ország kormányzásának vannak jelentős eredményei, és ezt a többség el is ismeri, ám ez a többség egyre apad – figyelmeztettek.

Köszönőlevél, vastag melléklettel

Orbán Viktor köszönőlevelet és egy 25 pontos listát küldött a Professzorok Batthyány Körének, amely olyan, a kormányzati döntések kiindulópontjául szolgáló adatokat tartalmaz, melyek eltérnek a PBK által közölt elemzéstől – közölte az MTI-n át Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtökön.

"Szeretnék gratulálni ahhoz a munkához, amelynek eredményét január 12-én az ország közvéleménye is megismerhette. A kormány nevében köszönöm azt a munkát, melyet hazánk érdekében, hazánk helyzetének pontos felmérését segítendő elvégeztek" – fogalmazott levelében Orbán Viktor.

A kormányfő jelezte, hogy örömmel áll a PBK rendelkezésére olyan, "nem propaganda célú érdemi beszélgetésre, amely során eszmét cserélhetnek a dolgozatról".

A levéllel együtt Orbán Viktor egy 53 oldalas mellékletet küldött, amely 25 pontban tartalmaz a kormányzati döntések alapjául szolgáló tényeket, adatokat, grafikonokat, melyek több helyen eltérnek a Professzorok Batthyány Köre elemzésétől – tájékoztatott Havasi Bertalan.