Megtiltotta a rendőrség Juhászéknak, hogy kifütyüljék Orbánt március 15-én

Megtiltotta a rendőrség Juhászéknak, hogy kifütyüljék Orbánt március 15-én

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség már nem köntörfalaz: nem a közlekedést zavarnák a fütyülő ellentüntetők, hanem az Orbán és Tarlós részvételével zajló állami ünnepség résztvevőinek "méltóképpen történő ünnepléshez való jogát". Ez elég hozzá, hogy korlátozzák a gyülekezési jogot az Együtt tüntetőinél.

Törvénytelen határozatban tiltotta meg a rendőrség, hogy március 15-én kifütyüljék Orbán Viktort - írta Facebook-oldalán Juhász Péter, az Együtt elnöke.

Állítása szerint szabályosan bejelentették a síposztást, amit a törvények szerint nem tilthatott volna meg a hatóság, mert a törvény szerint csak akkor mondhattak volna nemet, ha a demonstráció akadályozza a közlekedést vagy a népképviselet működését, de ezek egyike sem áll fent.

Juhászék kérelme arról szólt, hogy a nemzeti ünnepen az Astoriánál és a Kálvin téren egy-egy metrókijáratnál aláírást gyűjthessenek és sípot oszthassanak 9 óra 50 perctől 11 óráig, fél 12-ig el is hagyták volna a helyszínt.

A többoldalas rendőrségi határozatban a hatóság azzal érvel, hogy ez a rendezvény mások jogait sérthette volna, ezért megtiltják. Juhászék vállalták, hogy kicsit arrébb települnek, hogy ne zavrarják a szerda délelőttre tervezett "ünnepi menetet", és a rendőrség kérdésre elmondták, hogy igen, a síposztás kapcsolatban van a Facebookon hirdetett "Mondjuk el füttyszóval, hogy mit kíván a magyar nemzet!" című rendezvénnyel. (Az állami ünnepségen a Nemzeti Múzeumnál 10.30 és 11.30 között Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond.)

Sípokkal megzavarni Magyarország Miniszterelnökét

A határozat hosszas jogi indokolásának a vége felé jut el a budapesti rendőrfőkapitány odáig, hogy "a demonstráció időpontja teljes mértékben megegyezik Magyarország miniszterelnökének ünnepi beszédének időpontjával". Juhászék rendezvénye az állam által lefoglalt terület határán történne, és "a rendezvény egyik pontjaként a demonstrálók a Nemzeti Múzeum előtt kívánják sípokkal megzavarni Magyarország Miniszterelnökének(sic!) ünnepi beszédét".

A rendőrfőkapitány idézte a fővárosi munkaügyi bíróság 2015. januári határozatát (amelyben szintén egy március 15-i ellentüntetés betiltásának felülvizsgálatát utasítottak el):

március 15-e olyan kiemelt nemzti ünnep, melynek történelmi jelentősége mint speciális körülmény mérlegelési mozgásteret indokol az állam oldalán a gyülekezési jog korlátozásában.

Emellett - és ezt már maga a főrendőr idézte az Alaptörvényből - a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet méltóságának megsértésére. Márpedig a "legkiemelkedőbb" megemlékezés, azaz az állami ünnepség megzavarása "szükségszerűen a magyar nemzet méltóságának sérelmével járna".

A rendőrség 300 főre becsüli Juhászék demonstrációját, és álláspontja szerint ez a fütyülő tömeg

az állami rendezvényre érkező ünneplő tömeg méltóképpen történő ünnepléshez való jogát oly mértékben sértené,

hogy be kell tiltani.

Hozzászólások