ORFK: több mint 700 gyorshajtót kapnak el minden egyes nap

ORFK: több mint 700 gyorshajtót kapnak el minden egyes nap

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly összesen csaknem kilencmilliárd forint bírságot szabtak ki itthon a rendőrök gyorshajtás miatt.

Három év alatt másfél milliárd forinttal, kilencmilliárd forintra nőtt a gyorshajtás miatt kiszabott büntetések összértéke – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.

A Magyar Idők hétfői számában közölt adatok szerint a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó KRESZ-szabályok megsértéséért kiszabott bírság 2014-ben 7,552 milliárd forint volt, egy évvel később már 7,993 milliárd forintra, tavaly pedig 8,965 forintra rúgott. Az ORFK tájékoztatása szerint az év valamennyi napján több mint 700 gyorshajtást regisztrálnak és szankcionálnak a rendőrök.

A Magyar Idők cikkének az a címe, hogy „Milliárdokat szednek be a gyorshajtóktól”, de az ORFK a kiszabott bírságok mértékéről adott tájékoztatást, a cikkben arról nincsenek pontos adatok, mekkora a beszedett összeg.

A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma is enyhén növekedett, 2010-ben 16 308, 2012-ben 15 174 eset került a nyilvántartásba, tavaly viszont 16 500.

A halálos kimenetelű balesetek esetében tovább folytatódott a tíz éve tartó csökkenő trend, és tavalyhoz képest egyedül 2013-ban vesztették kevesebben életüket a közutakon: akkor 591 ember, 2016-ban pedig 597.

A Véda intelligens kamerahálózat hatékonyságára vonatkozó kérdésekre az ORFK úgy válaszolt: csak két-három év elteltével lehet majd levonni a következtetést, hogy ezek az eszközök mennyire hatékonyan segítik a közlekedők biztonságát.