szerző:
hvg.hu

Ellehetetlenül a Közép-európai Egyetem működése, ha a parlament elfogadja a kedd este benyújtott törvényjavaslatot. A CEU-n válságtanácskozást tartanak.

  • Kedden este olyan törvénymódosítást adott be a kormány, amely szerint az Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi felsőoktatási intézmény Magyarország területén csak akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha „működésének elvi támogatásáról” nemzetközi szerződés szól.
  • Elég világos, hogy ezzel a Soros György által fenntartott, amerikai alapítású Közép-európai Egyetemet (CEU) akarják sarokba szorítani
  • A CEU rektora is így érzi, azt mondja, ha ezt így elfogadják, azzal ellehetetlenül az egyetem működése
  • Palkovics László oktatásért felelős államtitkár áll ki magyarázni a helyzetet, az egyetemen hamarosan válságtanácskozást tartanak
  • Szabálytanságokat talált több, nálunk működő külföldi egyetemnél az Oktatási Hivatal, azonban nem világos, a kettőnek van-e köze egymáshoz
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Telt ház van a CEU fórumán

Az egyetem egyik hallgatója küldte nekünk az alábbi videót a fórumról, ahogy látható, gyakorlatilag csurig megtelt az előadó. Mint elmondta, nyoma sincs letörtségnek, mindenki lelkes, tettrekész.

Tüntetnének a CEU-ért

A CEU fórumán az egyik hozzászóló azt javasolta: most már tegyünk is valamit.

"Tüntessünk, pénteken délután 5-kor mutassuk meg az ellenállásunkat."

Megtapsolták javaslatát. A felszólaló, aki azt mondta, hogy azért nem mutatkozik be, mert múltkor kinevették egy hasonló fórumon miatta. Akcentusából ítélve magyar. Politikai tüntetés lesz, de nem pártpolitikai. A felszólaló rögtön logisztikai csoportot alakítana a szervezésre. Azt mondta, hogy pénteken a többi magyar egyetem is megmutatná szolidaritását a CEU-val.

Ignatieff igyekszik fékezni a felháborodást. Amíg a tárgyalásos út nyitva van, addig nem szeretne tüntetést, válaszol a professzorként megszólítottnak. Nem titlja meg senkinek a gyülekezést, de szeretné végigvinni a tárgyalásokat. Miközben rögzíti: nincs kompromisszum a javaslatokról, a törvényt vissza kell vonni. A tüntetésről a CEU nevében beszéljenek csütörtökön.

Az Európai Bizottságnál rögtön téma lett a magyar tervezet

Az Európai Bizottság legfelső vezetésében már ma téma lett a CEU-t lehetetlen helyzetbe hozó törvény – írja az Index. Az oktatásért felelős magyar biztos, Navracsics Tibor beszámolt erről a biztosoknak, a Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar kormánnyal. "A CEU-t sújtó törvényjavaslat ügyében egyelőre tájékozódunk" – mondta Navracsics. Az EU oktatási ügyekbe direktben nem szólhat bele, csak javaslatokat tehet, vagy felszólalhat jogsértő intézkedések ellen.

A helyszínen is behalt a közvetítés

Idő közben a CEU központi épületében sem működik rendesen a fórum élő közvetítése. A diákok teremről teremre rohannak, és működő közvetítést keresnek. Néhány diák laptopján nézi az eseményeket, körülöttük kisebb csoportok alakulnak ki.

A CEU rektora hallott pletykákat

12:45 után valamivel elkezdődött a fórum a CEU új épületében. Bár a tervek szerint kívülről is lehetne követni az eseményeket, a megadott link nem működik, viszont ott vagyunk a helyszínen. Tudósítónk szerint az auditorium teljesen megtelt, oda csak érvényes egyetemi kártyával engedték be az embereket. Az egyetem többi tanterme is megtelt ugyanakkor, itt hallgatja a CEU megannyi hallgatója és diákja a tájékoztatást. A fórumot az egyetem rektora, Michael Ignatieff nyitotta meg. Elmondta, hogy négy hete hallanak pletykákat egy készülő szabályozásról. Számukra a törvény módosítása minden formájában elfogadhatatlan, annak visszavonását sürgetik. Elmondása szerint ma, este 6-kor találkozik majd Balog Zoltán miniszterrel, akitől hetek óta hiába kért időpontot. Ignatieff rövid felvezetése után az egyetem magyar jogi szakértője ismertette a törvénymódosítás részleteit.

Putyini tempó

Az LMP "szégyenteljes oktatás- és kultúrtörténeti mérföldkőnek" tartaná, ha "elűznék" a Közép-európai Egyetemet Magyarországról, botrányos, hogy oktatási intézmények is politikai támadás áldozatai lehetnek Magyaroszágon.

"Ez olyan leplezetlen putyini tempó, amely ellen az LMP a leghatározottabban tiltakozik."

A Professzorok Batthyány Köre hallgat

A Professzorok Battyhány Köre nem tervez állásfoglalást kiadni a törvénytervezettel kapcsolatban – mondta a hvg.hu-nak az elnök, Náray-Szabó Gábor. A CEU elleni törvényről nincs véleménye, azért nem tud nyilatkozni róla, mert egyelőre nem tudja, mit jelent, meg kell vizsgálni az egyetem akkreditációját. Abban biztos, hogy mikor az Oktatási Minisztériumban dolgozott (2000-2002 között), akkor különleges eljárás alá vonták az egyetemet, nem az a szabály vonatkozott rá, mint más felsőoktatási intézményekre.

Kemény hangú közleményt adott ki a CEU-ról az amerikai nagykövetség

Az USA ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti a CEU működését vagy függetlenségét - írta az ideiglenes ügyvivő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a CEU erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban.

Az Együtt is kiakadt

Az Együtt szerint a kormány "idegengyűlölő", "Soros Györgyöt ördögnek beállító" kampánya részeként próbálja ellehetetleníteni a Közép-európai Egyetemet. Szabó Szabolcs felszólította a kormányt, vegye le a kezét a magyar felsőoktatásról, és tartsa tiszteletben a felsőoktatás autonómiáját. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság határozata szerint a CEU 2017 végéig érvényes akkreditációval rendelkezik, valamint az egyetemen indított összes MA szak és doktori iskola is akkreditált. 

Világhír lett a lex CEU

Az Associated Press amerikai hírügynökség – és annak nyomán a Washington Post és a Fox News – is beszámolt a CEU ellehetetlenítéséről. Az AP idézi az egyetem rektorát, aki szerint a CEU bezáratása károsíthatja a magyar kormány és az EU, illetve az USA diplomáciai kapcsolatait. Felidézik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is Soros-ösztöndíjas volt egykor, ám ma már azzal vádolja korábbi mecénását, hogy beavatkozik a magyar politikába és támogatja a tömeges bevándorlást Európába. A BBC is hírt adott a lex CEU-ról, az Orbán-kormány illiberális hadjárata legutóbbi állomásának nevezve a készülő törvényt. Emlékeztetnek, hogy Soros "a liberalizmus bástyájának" szánta a CEU-t, továbbá párhuzamba állítják a magyar törvényjavaslatot Donald Trump Soros-ellenes kampányával; az amerikai elnök nemrég "hírhedt imposztornak és wannabe diktátornak" nevezte a magyar származású milliárdost.
1 2 3 4 5 6

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Baj van a Landliebe-joghurtokkal, többet kivontak közülük

Baj van a Landliebe-joghurtokkal, többet kivontak közülük

Állami tankönyvben írnak az abortuszellenességről, és hibáztatják a nőket

Állami tankönyvben írnak az abortuszellenességről, és hibáztatják a nőket

Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Matolcsy nem akar beengedni két ellenzéki képviselőt a jegybankba

Takarékosság vagy több pénz: nem közelednek az álláspontok az uniós költségvetésről

Takarékosság vagy több pénz: nem közelednek az álláspontok az uniós költségvetésről

Budapesten három kórházban minden második gyerek császárral születik

Budapesten három kórházban minden második gyerek császárral születik

Rasszista posztot osztott meg a KDNP-s képviselő

Rasszista posztot osztott meg a KDNP-s képviselő