Orbán a CEU-ról: Higgyen a magyar kormány jó szándékában

Orbán a CEU-ról: Higgyen a magyar kormány jó szándékában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A parlament rendkívüli tárgyalásba veszi a CEU ellehetetlenítésével járó törvénytervezetet – döntött a Ház, és ehhez Orbán Viktor szavazata is kellett. Az ülésteremből kifelé munkatársunk elcsípte a kormányfőt, és a szédítő tempóról kérdezte. Nincs ok az idegeskedésre – mondta Orbán.

Látom, milyen ideges a hangulat

Nincs egy perc szünet sem

Tárgyalni fogják a lex CEU-t, hiába kérte ennek ellenkezőjét az LMP. Szél Bernadett gépi szavazást is kért. A második szavazáson is elbukott javaslata. A képviselőknek csupán 3 órájuk van módosítókat benyújtani, 14 óra 4 perctől 17 óra 4 percig.

– ezzel indokolta Orbán Viktor, miért sietteti a kormány a lex CEU néven elhíresült törvénytervezetét, amiről csak hat napja szerzett tudomást a közvélemény. Közbevetésünkre, hogy épp az irdatlan tempó miatt lett ideges mindenki, Orbán azt felelte: "higgyen a magyar kormány jó szándékában", és az amerikai vezetés jó szándékában is. Az új törvény ugyanis államközi szerződéshez kötné a jövőben a külföldi egyetemek működését.

Nincs ok az idegességre – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki korábban tárgyalt Palkovics László közoktatási államtitkárral, és ismertette álláspontját a kormánypárti frakciók előtt.

Megmaradjon a CEU? – kérdezte egy másik újságíró Orbántól, aki erre annyit közölt:

tárgyalunk az amerikaiakkal, meglátjuk, hogy ők mit szeretnének.

Végül azt igyekezett elmagyarázni, mi a baj a Közép-európai Egyetemmel szimbiózisban működő CEU-val. "Aki nem jártas az oktatáspolitikában, nem igazodik ki, hány egyetem, hány papír hol van akkreditálva" – mondta a kormányfő. Szerinte vannak Magyarországon szabályok, amelyeket mindenki betart, leszámítva 27 egyetemet, és ebből a "Soros-egyetem" csak egy.

Orbán Viktor egyébként igyekezett mindent megtenni, hogy elkerülje a találkozást a sajtóval. A dolgozószobájából a szavazásra direkt került egy félemeletnyit, hogy elkerülje a sajtó számára (még) nyitott folyosószakaszt. Az ülésteremből kifelé már nem tudott trükközni.

Hozzászólások