Megbízottakat küld Budapestre az amerikai külügy a CEU miatt

Megbízottakat küld Budapestre az amerikai külügy a CEU miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megbízottakat küld Magyarországra jövő héten az amerikai külügyminisztérium a CEU körül kialakult helyzet miatt - közölte egy lapinterjúban Michael Ignatieff, az egyetem rektor-elnöke.

"Ma reggel kaptam egy üzenetet, hogy az amerikai külügyminisztérium embereket küld Budapestre jövő héten" – mondta az USA-ban tartózkodó Michael Ignatieff a The Chronicle of Higher Education című lapnak.

Hozzátette, a megbízottak kifejezetten a CEU miatt érkeznek majd a magyar fővárosba, de az interjúból nem derült ki, kivel tárgyalnak, vagy milyen megbeszéléseket tartanak majd itthon.

Ignatieff arról is beszélt, hogy a CEU egy geostratégiai csata közepén találta magát egyfajta túszként. A csata szerinte Orbán Viktor és az európai közösség, illetve Orbán Viktor és az USA között zajlik.

A rektor szerint a kialakult helyzetben az amerikai kormány támogatása megingathatatlan, ami hatással volt az európai reakciókra is, az USA támogatása miatt már Európában is kevésbé óvatosak a CEU ügyével kapcsolatban.

Arra a kérdésre, hogy a Trump-kormánytól nagyobb támogatást kap-e, mint az Obama-kabinettől kapott volna, a rektor nem válaszolt.

Annyit mondott, hogy nem helytálló Orbán feltételezése, miszerint a Trump-kormányt nem érdekelné, ha egy amerikai intézményt támadás ér.