Orbánnak meg kell állítania Brüsszelt, mert határozatot terveznek ellene

Orbánnak meg kell állítania Brüsszelt, mert határozatot terveznek ellene

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Márton (Brüsszel)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy határozatra ad ma a tervek szerint felhatalmazást az Európai Parlament, amely a magyar jogállam helyzetével foglalkozik majd. Ha ennek kivédésére a néppártot meg akarja nyerni magának Orbán Viktor, akkor nehezen tud közben harcolni is az unióval.

©
Elkél ma a magyar virtus – írta ki Facebook-oldalára Orbán Viktor sajtósa reggel, majd egy fotót is posztoltak, amelyen a magyar kormányfő az ország állandó brüsszeli képviseletén beszéli át a tennivalókat. Nem lesz könnyű dolga, a Fidesz már szabadkozik a testvérpártok előtt, hogy őrizze néppárti tagságát. Ez tartja ugyanis csak vissza az EP-t, hogy teljes szigorát mutassa Budapest felé. Úgy kell tehát Orbánnak hazai fogyasztásra harcolnia, hogy az békepipának látszódjon Brüsszelből

Az Európai Parlament folyosóin és frakcióülésein is Magyarország a téma, pontosabban Orbán Viktor és a Fidesz európai megítélése a CEU-ellenes törvény után. Szerda délután az EP-ben nem pusztán vitát tartanak a magyar jogállam helyzetéről, de a képviselők egy határozat megfogalmazására is felhatalmazást adnak majd. A tervek szerint a májusi strasbourgi ülésszakon fogadhatják el az addig kialakított állásfoglalást. A mai határozatra a néppárt is áldását adta, vagyis Orbánéknak a május 15-én kezdődő hétig marad idejük, hogy elérjék: az európai konzervatívok még egyszer legyenek velük elnézőek.

©
A többi frakció türelme már rég elfogyott, és az Európai Bizottság sem Magyarország pártját fogja. Mint épp Orbán látogatásának napján kiderült: a szabad szolgáltatásnyújtás elvének korlátozása miatt eljárás indul Budapest ellen a felsőoktatási törvény módosítását követően. A bizottság tehát más fogást talált a törvényen, mint sokan hitték. Brüsszelben azt beszélik, hogy a CEU összességében is negatív precedenst jelentene az európai szabadkereskedelmi zónára nézve a külföldi partnerek felé.

Az ügyet tehát a kereskedelmi biztosra bízták, és nem Navracsics Tiborra, akinek az asztala lenne az európai oktatás. A svéd Cecilia Malström a liberálisokhoz tartozik, és a teljes unió szabadkereskedelmét is félti a CEU-ellenes törvénytől.

Brüsszelben tehát már mindenki Orbán Viktor jelenését várja. Pontosabban nem mindenki. Navracsics Tibor talált olyan programot, amivel kibújhatott a számára nyerhetetlen helyzet alól.

A délutáni szópárbaj előtt a CEU egykori hallgatói és szimpatizánsai tüntetnek az Európai Parlament brüsszeli központja előtt.

©

Hozzászólások