Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem lesz országhatárokon túlnyúló következménye, ezért nem kell hatásvizsgálatot végezni a Dózsa György úti mélygarázs építése előtt – áll az illetékes kormányhivatal határozatában. A 800 járművet befogadó létesítmény tehát nem okoz majd számottevő környezeti terhelést. Még jó, hogy a környék lakóit nem kérdezték meg.

Mit gondolnak: egy 263 méter hosszú, 34 méter széles, 21 méter mély épületnek van jelentős környezeti hatása, ha egyszer befejezik a föld alatti építését? Annyi segítséget adunk, hogy az Országház épülete mindössze 5 méterrel hosszabb, ekkora tömböt képzeljenek el a mélyben. 9000 négyzetméteren, közel egy hektáron terül el. Nos, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási hivatala szerint nincs környezeti hatása egy ekkora épületnek. Ezért ilyen irányú vizsgálat elvégzése sem szükséges, áll a június 1-jén kelt határozatban.

A fővárosi Dózsa György útra tervezett, egyszerre 800 autó, 71 motorkerékpár és 90 bicikli befogadására alkalmas mélygarázsról mondta tehát ki a hivatal, hogy nem kell környezeti hatásvizsgálatot elvégezni. "A döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtandó", aki mégis megtámadná, az fizessen 125 ezer forintot.

Kellett a döntéshez a kreativitás. A szabályok alapján a 300 parkolóhelynél nagyobb garázsok, parkolóházak, mélygarázsak létesítésekor kötelező lenne hatásvizsgálatot elvégezni. A Liget-beruházást azonban kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány, a járási hivatal pedig annyit állapított meg: országhatáron átterjedő jelentős környezeti hatás nem várható. Tehát akkor lehetne hatásvizsgálat készítését elrendelni, ha a mélygarázs tömege kihatna a Duna vízhozamára, vagy szeizmikus mozgást okozna a szomszédságban. Hogy a Városligetet, a Dózsa György úti épületeket és a környék lakóit hogyan érinti a dolog, az nem kapott szerepet. 

©

A hivatal állítja, figyelembe vette a vizsgálódása közben érkezett aggályokat. Nem lesz számottevő talajvízszint-emelkedés, és zajterhelés-növekedés sem. A mélygarázst egy évig fogják építeni, reggel 6 és este 22 óra között – de az építési zajterhelés sem fogja túllépni a határértéket. A beruházó ugyanis majd intézkedik a zajcsökkentésről. És most jön az igazán érdekes: "Amennyiben az intézkedések ellenére sem tarthatóak a követelmények (...) a kivitelező kérheti a környezetvédelmi hatóságtól a zajterhelési határértékek betartása alóli felmentést."

A közlekedési zaj növekedését sem tartja problematikusnak a hatóság, de mégis az út kopórétegének megváltoztatását tartja szükségesnek, amitől az aszfalt garantálja a csendet. Egyébként "jelentős környezeti hatás nem várható". Hasonló a helyzet az építkezés idején a légszennyezéssel: lesz ugyan por, és időszakosan átlépi a nitrogén-dioxid mennyisége a határértéket az építési területen kívül is, de mivel nem fog mindig minden munkagép működni, ezért a hatóság szerint nincs ok az aggodalomra. A működő parkoló által kiszivattyúzott károsanyag-kibocsátás sem okoz a határétéknél nagyobb növekedést.

Az építkezés nem érint védett területet, az építési terület mesterségesen burkolt, fákat nem kell kivágni. A mélygarázs "kármentesítéssel érintett területet nem érint", magyarul nincs olyan hely a környezetében, amit kármentesíteni kéne. A Széchenyi Fürdő kútjait nem érintik a munkálatok, azok jóval mélyebben vannak, sok száz méter vastag vízzáró réteg alatt helyezkednek el.

A határozatból kiderül az is, hogy a Széchényi Fürdő közvetlen környezetének megszűnt a műemléki védelme, mert nem felelt meg a műemlékké nyilvánítás céljának áll az Építésvédelmi és Örökségvédelmi Osztály szakvéleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

Ezeket a szemüvegeket azoknak tervezték, akik sokat játszanak a képernyő előtt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Knaus a HVG-nek: Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán Viktor volt

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve

Videó: Nagy robajjal indult be a Csillaghajó hajtóműve