Sokkoló térkép: ezeken a helyeken nincsen háziorvos az országban

Sokkoló térkép: ezeken a helyeken nincsen háziorvos az országban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte az egész országot érinti a háziorvoshiány.

Egy térképen ábrázolta az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport egyik tagja azokat a településeket, ahol tartósan betöltetlen gyermek vagy felnőtt háziorvosi praxisok vannak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint.

©

Magyarország térképére így szinte minden régióban számos kék jel került, annak ellenére, hogy a kormány a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére pályázatot írt ki, a nyertes orvosok pedig több millió forint szabad felhasználású összeget kaphatnak. Az idei pályázati kiírás szerint ha valaki egy legalább 60 hónapja betöltetlen praxist hajlandó elvállalni, az akár nettó 20 millió forintot is kaphat, márpedig a listában (és a térképen) több 2005 vagy 2006 óta betöltetlen praxis is szerepel. (Vannak azonban vitás helyzetek is, szerkesztőségünket például megkereste egy orvos, aki állítja, hogy a tardi praxist ő tölti be, ezt évek óta peres úton igyekszik bizonyítani. Az ügyben a hvg.hu igazságot nem tud tenni, csupán jelezzük, hogy lehetnek még bizonytalanságok.) 

Tavaly mindössze 23 orvos élt a kormány adta lehetőséggel, miközben egy idén májusi statisztika szerint 352 háziorvosi és 284 fogorvosi praxis volt tartósan betöltetlen.

A térképet részletesen itt lehet böngészni!

Hozzászólások