Felveszi a fegyvert Gyurcsány: "Nincs különalku"

Felveszi a fegyvert Gyurcsány: "Nincs különalku"

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Tetszett a cikk?

A Nyugati téren tart gyűlést a Demokratikus Koalíció. A párt elnöke, Gyurcsány Ferenc beszédében kizárta a választás bojkottját és a különalkut a fővárosban.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke néhány száz - zömmel idős ember - előtt beszélt a Nyugati téri gyűlésen, azt mondja, többen akarnak kormányváltást, mint amennyien a Fideszt támogatják - a kormánypárt a legnagyobb kisebbség, mondja -, szerinte bármi lehetséges a választáson, attól függ, mit csinálnak a következő hét hónapban. Szerinte ha jól csinálják, kétharmada lehet a kormányváltóknak, ha nem, akkor a kormánynak lesz kétharmada.

"Vagy ez, vagy az, rajtunk múlik."

Gyurcsány azt mondja, a választást nem bojkottálják, mert az egyenlő lenne a fegyverletétellel, ő pedig felvenni szeretné a fegyvert, és győzni fog. Szerinte a választás főszereplője az ellenzék. Hosszan üzent versenytársainak: azt mondja, ha valaki partnerséget akar kormányon, annak partnerséget kell mutatnia ellenzékben is.

"Aki nem tudja a demokratikus ellenzéket integrálni, az a sokszínű országot sem fogja tudni majd együtt tartani" - üzente könnyen beazonosíthatóan Botka László szocialista kormányfő-jelöltnek. Ugyanígy, aki most nem türelmes és nem tud békét hozni, kormányon sem fogja tudni megtenni. Azt mondja, a múlt soha nem fogja egyesíteni az ellenzéket, csak a jövő, az pedig világos: "egyetlen feladata a kormányváltás, ez pedig a mainál szélesebb együttműködést követel."

Azt mondta, vigyázni kell egymásra és egymás szavazóira, ha túl nagy lesz a háborúskodás, hiába egyeznek meg a végén, a szavazók nem fognak átszavazni. A különalkut Budapestre vagy egyes városokra vonatkozóan kizárta. Ez elég egyértelmű üzenet az MSZP-nek, ahol Tóth József, a fővárosi választás koordinátora pártállástól függően, a legesélyesebb jelölteket akarja megtalálni, márpedig ebbe DK-s is beletartozik.

Gyurcsány a 106 egyéni körzetről tárgyalna. Arról is beszélt, egy olyan pártnak, mint a DK, amely önállóan is bejut a parlamentbe, mindegy, hogy önálló vagy külön listán indul-e, viszont azon pártoknál, ahol ez kétséges, önálló indulással nem szabad elpazarolni 2-4 százalékokat, mert annyira nem áll jól az ellenzék.

Arról is beszélt, hogy ők nyitottak az együttműködésre, aki viszont a DK-nak akar feltételeket szabni, az lépjen be a pártba. (Itt Botka Lászlóra, az MSZP miniszterelnök-jelöltjére utalt, aki nem akar vele közös listán szerepelni.) Viccelődését hangos nevetéssel nyugtázták, arról már nem is beszélve, mikor hozzátette,

"ez nem azt jelenti, hogy mindenkit föl is veszünk, van egy bizonyos mérce."

Gyurcsány a nagyjából 35 perces beszédének első felében beszélt arról, a választás történelmi jelentőségű, Orbán vagy Európa között kell választani. Jellemzően interaktív beszédeket szokott tartani, ez a mostanira is igaz volt, hívei már a második percben tapsoltak, többször nevettek, először akkor, mikor - beszólva Veres András püspöknek a lombikbébi programos szavai miatt - arról beszélt, mindenki nyugodtan menjen bármilyen orvoshoz, akár pszichiáterhez is.

Bár a hallgatóságban volt, akinek ez túl sok volt, egy idősebb nő meg is jegyezte, ez már inkább gonoszság volt. Egy másikuk pedig a Nyugati tér közepét megtöltő tömegre azt mondta, egyre kevesebben vannak. Az is előfordult, ami már rég: Gyurcsányt a szemközti villamosmegállóból szidalmazta egy férfi, de hamar abbahagyta. Bár ez volt az őszi kampánynyitó rendezvény, Gyurcsány beszéde a korábbiakkal összevetve hangulatában és stílusában még nem volt igazán kampányüzemmódban.

Hozzászólások