Juncker Tallinnba hívta Orbánt raportra

Juncker Tallinnba hívta Orbánt raportra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három hét múlva az uniós digitális csúcs margóján egyeztethet az Európai Bizottság elnöke a magyar miniszterelnökkel.

Szeptember 28-án az észt fővárosban, Tallinnban hozhatnak tető alá egy megbeszélést a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke között – a Bruxinfo szerint ezt egy újságíró kérdésére válaszolta pénteken az Európai Bizottság szóvivője.

A találkozót az uniós digitális csúcs margóján bonyolíthatják le. „Ha Orbán kormányfő bármit is meg kíván vitatni, Juncker elnök áll elébe” – tette hozzá Margarítisz Szkínasz.

Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor az elmúlt napokban a menekültügyi szolidaritással kapcsolatban intenzív levélváltást folytatott egymással, de az Európai Bizottság szóvivője szerint a testület tartja magát ahhoz a szokásához, hogy „nem kezd politikai pingpongba tagállami vezetőkkel”.

Margarítisz Szkínasz pénteken nem kívánt reagálni Orbán Viktor azon megjegyzéseire, amelyeket pénteki rádióinterjújában tett a menekültkvótákról. Csak annyit mondott, hogy a hét elején küldött Juncker-levél megállapításai továbbra is érvényesek.

Jean-Claude Juncker nemrég szokatlanul gyorsan, 24 órán belül válaszolt a magyar miniszterelnök levelére, amelyben Orbán Viktor 400 millió euró pénzügyi hozzájárulást kért az EU-tól a magyar és az EU külső határainak védelmére fordított költségek körülbelül felének megtérítéséhez. A bizottság jelezte, hogy megvizsgálja a magyar kérést, de kizárta azt, hogy az uniós költségvetésből a déli határon épült kerítés költségeit finanszírozza.

Jean-Claude Juncker válaszlevelében felemlegette, hogy a szolidaritás kétirányú utca, és lényegében politikai összefüggést létesített a külső határvédelemhez nyújtott uniós támogatás és a menedékkérők kötelező áthelyezésében való magyar részvétel között. Orbán Viktor az Európai Bíróság szerdai ítélete után újabb levelet írt, amelyben védelmébe vette a magyar álláspontot és jelezte: a mostani magyar kormány hozzáállása nem változik a kérdéshez.

A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában is megismételte ezt az elutasító álláspontot, de valamelyest finomított a bírósági ítéletre adott magyar reakción. „Tudomásul kell venni az ítéletet, együtt élünk vele, de nem változtatjuk meg a migránsokat érintő politikánkat” – fogalmazott péntek reggel a Kossuth Rádióban. Az Európai Bíróság döntése szerinte „kinyitotta az ajtót a Soros-terv előtt”.