Függetlenségét hangsúlyozva reklámozza a Zoom.hu Tarjányi mozgalmát

Függetlenségét hangsúlyozva reklámozza a Zoom.hu Tarjányi mozgalmát

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szerkesztőség függetlenül végzi munkáját Tarjányi Péter tulajdonos mozgalmától, de ezt azért csak most közlik, hogy mindenki megtudja, mikor van a nyitó sajtótájékoztató.

Tarjányi Péter szeptember 16-án a Facebookon jelentette be, elindít egy mozgalmat, melynek célja,

"egy egységes ellenzéki politikai erő szervezése a demokrácia helyreállítása érdekében".

Ez azután furcsának tűnt, hogy nem sokkal korábban Tarjányi Péter és Molnár Zsolt MSZP-s politikus egy háttérbeszélgetést tartott a szocialisták biztonságpolitikai programjáról, melynek kidolgozásában Tarjányi is részt vett. Molnár "büntetésben van", miután nyilvános fórumon is kritizálta Botka László szövetségesi politikáját, és arról írt, hogy Gyurcsány Ferencet is fel kell venni a közös listára. Kérdés, hogy most nyilvánosan ezt a szerepet Tarjányi képviseli-e, vagy miről szól az ellenzéki egységet célzó kezdeményezés. Az MSZP nem kifejezetten egységes, a Zoom.hu-n pedig korábban is felfedezhető volt olyan cikk, amely inkább Molnár Zsolt pozícióját erősítette.

Miután a Tarjányi féle mozgalomnak híre ment, a Zoom.hu kiadott egy közleményt, amelyben azt ígérte, a tulajdonosának mozgalmától függetlenül végzik a munkájukat. Idejekorán került ki a közlemény a hivatalos magyarázat szerint, a címben található "ne élesítsd" figyelmeztetés ellenére publikálták azt, ezt ezért le is vették a címlapról.

Délelőtt felhívtuk Murányi Andrást, aki hivatalosan annyit volt hajlandó közölni,

„amikor itt lesz az ideje a közlemény közzétételének, akkor kitesszük a honlapra,”

valamint ajánlottak egy hosszú interjút Tarjányi Péterrel, hogy kifejthesse álláspontját. Ezzel nem éltünk, Murányi viszont többször kérte, feltétlen jelezzük a cikkben, Tarjányi interjút akart adni, de a hvg.hu nem élt vele. A kérésének mi ezzel eleget is tettünk.

Az eltávolított közleményt meglepő módon délután ismét élesítették, magyarázatot is hozzáfűzve. Megismétlik, hogy a Magyar Progresszív Mozgalomtól függetlenül végzik a munkájukat, a mozgalomról legfeljebb hírszerű, pártatlan tájékoztatást közöl a jövőben, de a közlemény végére most odakerült, hogy mozgalom nyitó sajtótájékoztatója mikor lesz.

Magyarázatul azt írták, az eredeti közleményüket pénteken, idő előtt publikálták nagyjából 2 percre, „ekkor még szerkesztőségünk nem volt minden, a közléshez szükséges információ birtokában, ezért három nappal elhalasztottuk a publikációt, kiegészítve a nyitó sajtótájékoztatóra vonatkozó információval”.

Nem ez az első eset

Pár nap alatt a közlemény már a második cikk volt, amelyet levettek a Zoom.hu oldaláról. Az első – amelyet mostanra már tárolt változatként sem tudtunk elővarázsolni a Google-ból – az Orbán család gazdagodásáról szóló lapszemle volt. Ennek az oldalon már csak a nyoma látható, és a tájékoztatás, hogy maga az oldal már nem elérhető. Furcsa, hogy a cikk törlése után nem sokkal távozott Zappe Gábor főszerkesztő a laptól. Erről a mostani főszerkesztő, Murányi András a 444.hu-nak azt mondta,

„Minden szerkesztőségben megesik – pláne erőteljes tesztidőszakban lévőnél –, hogy a túlpörgetett kommunikáció során az ember, a vezető, bármelyik munkatárs téved, hibázik vagy csak szimplán rosszul méri föl a helyzetet. Nincs kétség, ebben az esetben a zűrök és zajok összeadódtak, ennek nyomán az említett lapszemle esetében szerencsétlen helyzet állt elő. Mint mindenből, ebből is levontuk a tanulságot, amelyet kamatoztatunk további működésünk során. Alapvetésünk és célunk nem változott.”

Ezután idézte Tarjányi korábbi nyilatkozatát, hogy a főszerkesztővel barátsággal, különösebb konfliktus vagy dráma nélkül váltak el, mert a vezetői elképzelések eltértek egymástól.

Hozzászólások