Ha Magyarországra jön a kínai miniszterelnök, nem tiltakozhatsz Tibetért

Ha Magyarországra jön a kínai miniszterelnök, nem tiltakozhatsz Tibetért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét nem élhetett véleménynyilvánítási jogával a szabad Tibetért küzdő magyar aktivista: amikor elkezdte lengetni a zászlóját, rendőrök fogták körül, és megpróbálták elhallgattatni. A magyar államnak minden pénzt megér, hogy kínai partnereink komfortérzését a legmagasabb szinten tartsa.

Megismétlődött a 2012-es eset: a Magyarországra érkezett kínai delegációt a magyar hatóságok kínosan óvják minden kellemetlen látványtól, és nem engedik, hogy Kína Tibet-politikája ellen tiltakozzon bárki is. A vasárnapi esetet a 444 kamerája kapta el: egy férfi, Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság – Sambhala Tibet Központ alapítványi elnöke a József Attila utcában kezdett el tibeti zászlót lengetni, és azt kiabálni, Free Tibet, azaz Szabad Tibet!, amikor odaléptek hozzá, jobban mondva rárontottak rendőrök, és "Fejezze be!" felkiáltásokkal próbálták beléfojtani a szót.

A 444-nak adott rendőrségi válasz szerint az ORFK "személyvédelmi feladatainak ellátása során többek között biztosítja a védett személy közlekedési útvonalát. Amennyiben a biztosított útvonalon olyan körülmény adódik, amelynek oka nem tisztázott, a rendőrség a védett személy biztonságának szavatolása érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket". Tehát egy zászlót lengető és kiabáló férfi biztonsági kockázatot jelent.

De azt jelentett, úgy látszik, a videót készítő személy is. A civil ruhás rendőrök ugyanis rögtön odaléptek a felvételt készítőhöz is, és nyomatékosan kérték, hogy ne videózzon, de arra már nem tudtak válaszolni, hogy miért ne.

A 2012-es eset vége egymilliós kártérítés lett Hendreynek és társainak. A kormánynak minden pénzt megér tehát, hogy kínai partnereink utazása során minden kellemetlen körülménytől megkíméljük őket, legyen annak az ára akár nyílt törvénysértés is.

Hozzászólások