Kemény választ küldtek Sorosék Pécsre

Kemény választ küldtek Sorosék Pécsre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Soros-ellenes nyilatkozatot fogadtak el Pécsen, a Soros-alapítvány egyik támogatott szervezetét pedig megakadályozták egy irodabérlésben, mire a Nyílt Társadalom Alapítvány kemény hangú közleményben reagált. Azt írták, az ilyen megfélemlítő akciók a magyar történelem legsötétebb időszakait idézik.

Nem bérelheti ki kiszemelt irodáját a Soros-támogatásból gazdálkodó pécsi Az emberség erejének Alapítvány, a Népszava úgy tudja, a főbérlő a város kormánypárti vezetésének kérésének engedve nem adja ki ingatlanát a civil szervezetnek. A főbérlő azelőtt lépett, hogy a Pécsi Közgyűlés elfogadta volna a Soros-ellenes nyilatkozatot. Ez azóta megtörtént, a napirendi pont alatt többen tiltakoztak a Közgyűlésnek otthont adó teremben.

A pécsi "Soros-kampányközpont" létesítése ellen tiltakozik a Közgyűlés által elfogadott szöveg, amely szerint "a pécsiek megdöbbenéssel értesültek Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat".

A közgyűlés nyilatkozata tartalmazza azt is,

"felkérünk minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország (...) Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában!"

A dokumentumot a képviselő-testület 17 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el, 7 képviselő nem szavazott. Az Alapítvány Pécs belvárosában, a Nappali nevet viselő kultúrkocsma üresen álló emeletén bérelt volna 130 négyzetmétert.

Sorosék szerint EZ felháborító

A Nyílt Társadalom Alapítvány közleményben reagált a lépésre: azt írták, az alapítvány (EEA) több mint 10 éve működik, "tevékenységük középpontjában az emberi jogok és a társadalmi szolidaritás erősítése áll és ezt oktatási programokkal és a helyi közösségeknek szervezett képzésekkel igyekeznek megvalósítani".

Most abban támogatta az alapítvány az EEA-t, hogy továbbra is folytassák elkötelezett munkájukat az ország egyik legelmaradottabb térségében az ott élők életminőségének javítása érdeklében. Vagyis, "migránsok" helyett a szegények oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését javítanák a támogatásból.

A Nyílt Társadalom Alapítvány szerint "a pécsi önkormányzat nyilatkozata nyílt megsértése az Alaptörvényben és a jogszabályokban biztosított véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságnak. Ez a nyilatkozat, amely korlátozza az alapítvány tevékenységét, kirívóan sérti minden ember alapvető jogát a szabad véleménynyilvánításra és a egyesülési jog szabad gyakorlására.

Ezek a megfélemlítő taktikák a magyar történelem legsötétebb időszakait idézik, amikor a hatalommal szemben kritikus embereket megfosztottak állásuktól, vagy a közéleti szereplés lehetőségétől, állami elnyomó eszközökkel hallgattatták el a kritikus hangokat."

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működnek Magyarországon és segítenek a magyar embereknek különböző területeken, mint pl. az oktatás és az egészségügy.

Hozzászólások