Súlyos beteg volt, órákig hagyták haldokolni a Honvédkórház sürgősségijén

Súlyos beteg volt, órákig hagyták haldokolni a Honvédkórház sürgősségijén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 58 éves férfi fél napig küzdött az életéért, de nem kapott időben megfelelő ellátást.

A férfit 2017 augusztusában diagnosztizálták hasnyámirigy-daganattal, ráadásul cukorbeteg is volt. Négy kezelésen volt túl, amikor október 23-án súlyos hasi fájdalmakra ébredt. A család kihívta az ügyeletes orvost, aki azt mondta nekik, menjenek be vele a kórházba, mert a mentő kiérkezéséig akár két órát is várhatnak.

A beteg lánya, Garai Ivett egyeztetett a férfi onkológusával, apjánt ez után beutalták a Honvédkórházba - az orvos azt javasolta, agyors ügymenet érdekében a betegfelvételnél hivatkozzanak rá.

A férfi a kórházba érkezéskor már annyira rosszul volt, hogy kerekesszékben kellett szállítani. A betegfelvétel fél órán át tartott, az első vizsgálatra az érkezést követően két órával került sor, írja a 24.hu cikke.

Fél 4-kor már vért hányt, de nem kapott fájdalomcsillapítót, ahogy infúziót sem, miközben sem ételt, sem italt nem volt képes elfogyasztani. A nő este 7-ig tartotta magát - azt mondja, a nővérek addig keresztülnéztek rajtuk, semmilyen kérésüket nem teljesítették - akkor kezdett el kiabálni a kórházi személyzettel, hogy foglalkozzanak az édesapjával.

"Estére sikerült elérni, hogy megvizsgálják őt. 7 és 8 óra között CT-re vitték, ekkor derült ki, hogy a hasi artériája elzáródott, vérrög keletkezett, a vékonybél egy része elhalt. Zacher Gábor körülbelül ezzel egy időben érkezett meg a kórházba. Erre egy kicsit felpörögtek az események. ő hívta össze az orvosi konzíliumot. Édesapám infúziót kapott, végül 22 óra 45 perckor bevitték a műtőbe. Felnyitották és rájöttek, hogy a vékonybél teljes hosszában elhalt, nem lehet már rajta segíteni" - nyilatkozta Garai Ivett.

A nővel közölték, a műtét nem sikerült, édesapja meg fog halni. És így is történt: a férfi, miután a családtagok elbúcsúztak tőle másnap 11 órakor elhunyt.

Garai Ivett panaszt tett a Honvédkórháznál - az intézmény illetékese (Dr. Muzsaly Ildikó, az Egészségügyi Szervezési Intézet igazgatója a távollévő orvosigazgató nevében) azzal védekezett, hogy a felvétel idején 29 beteg vizsglatai zajlottak, a vizsgálatok során pedig újabb 68 beteg felvételére került sor. A válaszban azt is írták, a férfi áttétes daganatos állapota miatt menthetetlen volt, azaz - így a kórház - a korábban elvégzett műtéti beavatkozás sem eredményezhette volna életének szignifikáns meghosszabbítását.

"A betegkezelés a szakmai szabályai szerint történt" - ez a mondat is szerepel a válaszban.

Garai Ivett megszerezte Zacher Gábor elérhetőségét is, de ő nem reagált a panaszára. A 24.hu megkereste a Honvédkórházat, de a betegjogokra való tekintettel nem nyújthattak információkat az esettel kapcsolatban.

Hozzászólások