Osztrák konzervatív lap: Orbán "szélsőjobboldali, antidemokratikus diktátor"

Osztrák konzervatív lap: Orbán "szélsőjobboldali, antidemokratikus diktátor"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Österreich reméli, hogy Orbán nem lesz követendő példa a Kurz-kormány számára.

A magyar miniszterelnök tegnapi bécsi tárgyalásai után "kemény hangok jelentek meg vele kapcsolatban az osztrák sajtóban. És nem a baloldali lapokban, hanem a konzervatív, egyértelműen a kancellárral szimpatizáló orgánumokban" – írja az Index.

A lap felidézi az Österreich című napilapban megjelent, a főszerkesztő által jegyzett éles hangú kommentárt, amely szerint "Orbán remélhetőleg nem egy követendő példa az osztrák kancellárnak és alkancellárnak, mert 'szélsőjobboldali, embertelen a menekültekkel, antidemokratikus diktátor, környezetromboló' – Majd felteszi a kérdést: – kinek jutott eszébe, hogy ez az Európai Unióban kívülállónak számító Rambo-diktátor legyen az első állami vendége a Kurz-kabinetnek?"

A liberális-konzervatív Die Pressében is kritikus cikket írt a lap külpolitikai vezetője – idézi fel az Index. Sebastian Ultsch megjegyezte, hogy Orbán minden tegnapi találkozójáról került fel fotó a kormányfő Facebook-oldalára, kivéve arról „a titkos találkozóról", amelyet a Népszabadságot bezáró Heinrich Pecinával folytatott.

A liberális Der Standard még Orbán látogatása előtt azt írta, hogy pártpolitikailag a Fidesz ugyan az Európai Néppárt tagja, akárcsak a vezető osztrák kormánypárt, ideológiailag azonban jóval közelebb áll a koalíciós partner radikális jobboldali FPÖ-höz. A lap emlékeztet az "illiberális demokrácia" kiépülésére az elmúlt nyolc évben, és arra, hogy Orbán "szerepmodell" lett az európai szélsőjobboldal olyan figurái számára, mint Marine Le Pen.

Hozzászólások