Jelen állás szerint átlagban hét jelölt lesz az egyéni kerületekben

Jelen állás szerint átlagban hét jelölt lesz az egyéni kerületekben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Már több mint 1600 egyéni jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, 767-et már nyilvántartásba is vettek közülük a választási bizottságok.

A Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai szerint 1618 egyéni választókerületi jelöltet jelentettek be eddig, 106 a Fidesz-KDNP, 103 a Jobbik, 94 az LMP, 58 az MSZP-Párbeszéd, 46 a Demokratikus Koalíció színeiben indul. Összesen 63 jelölőszervezetnek van bejelentett, de még nyilvántartásba nem vett jelöltje, több mint 500. Már 31 független jelölt is leadta ajánlásait, 13-at közülük nyilvántartásba is vettek.

A választási bizottságok által nyilvántartásba vett 767 jelölt közül

A többi jelölőszervezetnek - összesen 34-nek - tíz vagy annál kevesebb nyilvántartásba vett jelöltje van. A választási bizottságok 42 jelölőszervezet 295 jelöltjének nyilvántartásba vételét utasították vissza, 12 jelölt visszalépett a választástól. Az országgyűlési választáson az indulhat, aki március 5-éig összegyűjti az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást. Az ajánlások ellenőrzésére három napja van a választókerületi választási irodának, a jelöltek nyilvántartásba vételéről ezután, legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon döntenek a választási bizottságok.

A Nemzeti Választási Bizottság már három országos listát is nyilvántartásba vett, sorrendben az MSZP-Párbeszédét, a Demokratikus Koalíció listáját és a Fidesz-KDNP listáját. Bejelentette országos listáját továbbá a Jobbik és a Szegényekért Párt is, ezek nyilvántartásba vételéről legkésőbb kedden kell döntenie az NVB-nek.

Országos listát az a jelölőszervezet állíthat, amely 9 megyében és a fővárosban összesen legalább 27 egyéni választókerületben jelöltet tudott állítani.

Hozzászólások