Teljes körű újraszámlálást akar az LMP

Teljes körű újraszámlálást akar az LMP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A párt szakértői már vizsgálják a választási visszaélésekről szóló beszámolókat.

Dőlnek az LMP-hez a panaszok, amelyek megkérdőjelezik a választás tisztaságát. Jogsértésekre utaló jeleket is tapasztalunk, ezért azon dolgozunk, hogy feltárjuk, mi áll ezek hátterében – mondta a Szél Bernadett az LMP másik társelnökével, Hadházy Ákossal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A bejelentések alapján több konkrét esetet már most vizsgálnak a párt jogászai – például a Pest megyei 2. választókerületben, ahol csak néhány száz szavazatnyi a különbség Szél Bernadett és a fideszes Csenger-Zalán Zsolt között. Ott szombaton, a külföldön szavazók voksainak megszámlálása után születhet végeredmény.

Hamarosan azt is vizsgálni kezdik az LMP szakértői, hogy összességében mekkora lehet a gond a választások tisztaságával. Szél Bernadett elmondta: a Nemzeti Választási Irodától azt az ígéretet kapták, hogy 24 órán belül hozzájutnak az összesített választási adatokhoz, így azok elemzését is megkezdik.

Az LMP emellett ahhoz is ragaszkodni fog, hogy azokban a körzetekben, ahol az egyes választási bizottságokban nem volt ellenzéki delegált, a szavazatok újraszámlálásánál független képviselők is részt vegyenek.

"Ha ezt nem hagyják, meg fogjuk szervezni, hogy ellenzéki képviselők legyenek jelen" – mondta Szél Bernadett.

"Nem nagyon találkoztam ma olyan emberrel az utcán, aki ne elcsalt választásokról beszélt volna. Ezzel kapcsolatban nagyon óvatosan kell fogalmazni még, de az látszik: nehezen lesz elkerülhető a szavazatok teljes újraszámolása" – írta korábban a Facebookon Hadházy Ákos, az LMP lemondott társelnöke.

A sajtótájékoztatón megismételte ezt, hozzátéve: nyilvánvalónak tűnik, hogy ezen a választáson tömegével történtek csalások, és az is nagyon fontos kérdés, hogy a központi nyilvántartásban történt-e beavatkozás.

„Tudjuk, itt is vannak zavarba ejtő tények, volt programleállás, -váltás, és rendkívül lassan jöttek az eredmények a választás éjszakáján” – emlékeztetett.

Arról is beszélt, hogy volt Fidesz-tagként egyértelműen tudja állítani: a kormánypárt már a választások megkezdése után néhány órával meg tudja saccolni, hogy milyen eredmények várhatók. "A Kubatov-lista ugyanis létezik, ezen minden választópolgár rajta van, és minden választópolgárhoz tartozik egy szám aszerint, hogy ő mennyire működött közre a Fidesz akcióiban, a konzultációkban, aláírásgyűjtéseknél, népszavazásoknál. Ez alapján a Fidesz pontosan be tudja azonosítani mindannyiunkról, hogy várhatóan kire adjuk a szavazatunkat."

Szerinte ennek tudatában még zavarba ejtőbb, hogy reggel leállt a program, és az, hogy este nagyon lassan jöttek az eredmények. "Ez, a számtalan választási csalás és a választók körében tapasztalható egyértelmű bizalmatlanság miatt, azt gondolom, nem lesz elkerülhető az a kormány, a választási iroda részéről, hogy a szavazatok teljes körű újraszámlálását elvégezze" – tette hozzá.

Hozzászólások